Kongres SAD-a usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici koju je predložio republikanski kongresnik Christopher Smith.

Rezolucijom 310 koju je Smith predložio, a Kongres SAD-a usvojio bez ijednog prigovora, potvrđuje se da je “politika agresije i etničkog čišćenja, koju su provodile srpske snage u Srebrenici, genocid” te se “osuđuju sve izjave koje negiraju genocid”.

Rezolucijom se također poziva na “prepoznavanje elemenata genocida u budućnosti i njihovo sprečavanje, posebno u sukobima u Srednjoafričkoj Republici, Burundi i Siriji”.

Pohvaljuju se uhićenja i izručenja Međunarodnom sudu u Haagu svih osoba osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Rezolucija “odaje počast tisućama nevinih ljudi ubijenih u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kao i svim osobama koje su tijekom rata i genocida u BiH bile izložene torturama”.

“Ove sedmice svijet će stati kako bi se prisjetio i razmislio o genocidu u Srebrenici, hororu, brutalnosti i masovnim ubojstvima koji su počeli 11. srpnja 1995. godine. Ove sedmice se prisjećamo i odajemo počast hrabrim Bosancima koji su patili i umrli, žrtvama genocida . I ove sedmice međunarodna zajednica se mora posvetiti ostvarivanju pravde, jednom zauvijek “, rekao je Smith u svom obraćanju.

On je dodao da su UN-ove snage, koje su trebale obraniti “sigurnu zonu” svim sredstvima, pa i uporabom sile, bile samo promatrači.

Kongresmen Smith, koji je Rezoluciju stavio u kongresnu proceduru, supredsjedatelj je bošnjačkog kokusa u Kongresu SAD.

On je i 2005. godine u Kongres je uputio Rezoluciju 199. koja je usvojena i kojom su zločini u Srebrenici okarakterisani kao genocid

Kompletnu Rezoluciju 310 pronađite ovdje.