Published On: Tue, Sep 17th, 2013

MINISTAR OSMANOVIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE RODITELJA IZ KONJEVIĆ POLJA: Bosanski jezik ne može predavati nastavnica koja govori ekavicom!

Predstavnici roditelja sastali se sa ministrom za raseljena lica i izbjeglice FBiH Adilom Osmanovićem koji je uputio poziv vlastima u RS-u da riješe problem školovanja djece bošnjačkih povratnika u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama

Ministar za raseljena lica i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pozvao je Vladu Republike Srpske i resornog ministra u tom bh. entitetu da riješe problem školovanja djece bošnjačkih povratnika u Konjević Polje, koji traže uvođenje nacionalne grupe predmeta u nastavu u područnoj školi Osnovne škole “Petar Kočić”, i da to bude u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas, kada sam saslušao probleme sa kojima se roditelji susreću, dodatno sam bio negativno iznenađen procesom diskriminacije bošnjačke djece u Osnovnoj školi ‘Petar Kočić’, područna škola Konjević Polje”, rekao je Osmanović nakon sastanka sa predstavnicima roditelja u Sarajevu.

“Kada dijete dođe iz škole i kaže da je danas na času geografije učilo da se BiH sastoji iz Srbije i FBiH, onda svaki roditelj sebi treba postaviti pitanje gdje i u kakvu obrazovnu instituciju šalje dijete da uči geografiju i historiju. Ono što je evidentno je da su svi važeći zakoni na strani roditelja koji traže da se okvirni sporazum u potpunosti implementira na cijelom području RS-a uključujući školu u Konjević Polju”, rekao je Osmanović.

On je pozvao entitetske vlasti Republike Srpske, u čijoj nadležnosti je oblast obrazovanja u RS-u, da problem djece bošnjačkih povratnika riješe u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

“Mi se bavimo povratkom, ohrabrujemo ljude da se vrate, a ovdje je napadnuta najvitalnija kategorija stanovništa, mladi parovi koji školuju svoju djecu. Danas je direktan pritisak na njima da se obeshrabre, a nama kao Ministarstvu otežan je rad na povratku”, naglasio je Osmanović, dodavši kako je “očigledno da stvari nisu onakve kako ih mi prezentiramo, a to je da vladavina zakona na području RS-a važi za sve”.

Osmanović je pozvao vlasti iz Republike Srpske da ispune zahtjeve roditelja, da grupu nacionalnih predmeta predaju nastavnici koji su za to školovani, “a ne nastavnica koja predaje bosanski jezik i govori ekavicom”.

Član Savjeta roditelja Osnovne škole “Petar Kočić”, područna škola u Konjević Polju, Vehid Dedić istakao je kako su, nakon formiranja novog Savjeta roditelja, članovi zatražili od direktora da se uvede pitka voda u školu, te da se vrati grupa nacionalnih predmeta, onako kako je to definisano međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.

“Mislili su da je i ovo neozbiljna stvar. Razgovarali smo sa roditeljima i donijeli smo odluku da to uokvirimo”, kazao je Dedić, te dodao: “Oni žele našu djecu da osiromaše i poručuju nam da mi ne trebamo biti na tim područjima. Tu su nam poruku dali uz pomoć Adila Osmanovića Tarana, predsjednika Skupštine Opštine Bratunac. On ne dozvoljava da se našoj djeci vrati pitka voda koju su koristili i prije rata.”

Bošnjački povratnici u Konjević Polje odlučili su da od prvog dana ove, 2013/2014. školske godine, njihova djeca ne krenu u školu. Roditelji traže da se u školi predaje nacionalna grupa predmeta, uvede pitka voda, te da u odboru škole većinski predstavnici budu iz reda bošnjačkog naroda, jer školu pohađaju samo učenici bošnjačke nacionalnosti.

Nezadovoljni neispunjavanjem njihovih zahtjeva, predstavnici roditelja danas su došli u Sarajevo, gdje su se sastali sa ministrom za raseljena lica i izbjeglice FBiH Adilom Osmanovićem, održali protest pred Vijećem ministara BiH, te će se sastati i sa ministrom za nauku i obrazovanje FBiH Damirom Mašićem, a upućen je zahtjev i za sastanak sa Visokim predstavnikom u BiH.

(Anadolija/md)