Published On: Uto, ruj 17th, 2013

Mafija u Srbiji ukrala 10.000 beba?!

Mnogim bebama u Srbiji za koje liječnici tvrde da su umrle, gubi se svaki trag od rodilišta do groblja zbog čega nesretni roditelji sumnjaju da se radi o krađi tek rođene zdrave djece. Za posljednjih 40 godina pretpostavlja se da je ukradeno više od 10.000 novorođenčadi – kažu iz udruge Roditelji nestalih beba Srbije. U taj zločin su umiješani liječnici, primalje, čistačice, matičari.

Vjerujte samo svojim očima: Vladimir Čičarević

Nakon što im u bolnici priopće da je njihova beba umrla, roditelji u pravilu ne vide svoje, navodno mrtvo dijete. Samo im se kaže da će bolnica poslati tijelo pogrebnom poduzeću da ga sahrani.Podaci o grobnim mjestima, međutim, pokazuju da većina djece nikada nije sahranjena. Predsjednik udruge Roditelji nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević apelira na roditelje navodno umrle djece da vjeruju samo vlastitim očima.

– Ne vjerujte liječnicima kada vam kažu da vam dijete mrtvo i kada vas uvjeravaju da je za vas veliki stres da ga vidite. To je prvi korak da se krađi beba stane na put. Tražite da ga vidite jer je to vaše zakonsko i ustavno pravo – savjetuje Čičarević.
Njegovo udruženje prošlog tjedna poslalo je apel Ministarstvu zdravlja da u roku od 48 sati donese zakonski akt kojim se zabranjuje da se mrtva novorođenčad iznesu iz rodilišta bez prethodne dozvole roditelja i provedene DNK analize.

 

 

Riječi lete, zapisano ostaje

– Prva prijava za krađu beba podnijeta je 1959. 
– Da su im bebe ukradene sumnja 6.000 roditelja 
– Nestanak bebe službeno prijavilo 1.500 roditelja 
– U 99 posto slučajeva roditeljima u bolnici nisu pokazali tijelo preminule bebe 
– Više od 3.000 roditelja ima potvrde pogrebnih poduzeća da njihove bebe nikada nisu sahranjene.

– Prošlo je dva dana, a ministrica ne reagira.Udruženje Roditelji nestalih beba Srbije pokrenulo je javnu kampanju nazvanu “Da se više nikada nijedna beba ne ukrade”. Narednih dana bit će postavljeni štandovi na kojima će građani moći potpisati peticiju za donošenje Zakona o ukradenim bebama, kojim bi Srbija postala prva zemlja s ovakvim zakonom.
Kada prikupimo 30.000 potpisa to će biti dovoljno da od predsjednika Skupštine zatražimo da Srbija što prije dobije zakon o ukradenim bebama – kaže Čičarević za “Vijesti”. Donošenje takvog zakona je jedini način da roditelji koji su iz rodilišta izašli “praznih ruku” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju.
– Dnevno primam preko sto poziva i mailova. Ljudi se javljaju jer ne znaju što rade i kome da se obrate. Roditeljima koji su izgubili bebu na porođaju ili odmah nakon poroda, uskraćeno je pravo vidjeti dokumentaciju. Oni godinama ne znaju što se zaista dogodilo s njihovim djetetom – kaže Čičarević.

Ni traga grobnom mjestu: Dokument JKP Pogrebne usluge

Nekada i po dva desetljeća ostaju u dilemi da li ih je liječnik slagao kada im je kazao da im je dijete preminulo ili je njihovo novorođenče nekome prodano. Ta sumnja još više se pojača kada roditelji zatraže dokumentaciju iz pogrebnih poduzeća, pa se ispostavi da njihovo dijete nikada nije sahranjeno.

 

Foto: Ilustracija

Čičarević zato predlaže da se uvede zabrana isporučivanja tijela mrtvih beba tim poduzećima. Traži i da liječnici imaju obvezu pokazati novorođenče poslije porođaja roditeljima ili rodbini i obveznu DNK analizu roditelja zbog potvrde očinstva.

Protokoli prazni, pečati zamuljani

U porodilištu Narodni front u Beogradu veliki je broj duplih protokola. Na mnogima su prazna mjesta porodilja, a na otpusnim listama nije bilo faksimila liječnika, dok su pečati klinika bili vješto zamrljan. 
Najčešći “izvještaji” liječnika su bili da dijete nije preživjelo porođaj zbog pupčane vrpce omotane oko vrata, infekcije, kasno utvrđene mongoloidnosti, poremećaja rada srca … Porodilje su u 80 posto slučajeva išle na carski rez, a nerijetko su bebe koje su porođene normalnim putem završavale u inkubatorima uz zabranu majci da vidi bebu. Nakon nekoliko dana te bebe su proglašavane mrtvim. Svima su izgovarane isti riječi utjehe: “Mladi ste, bit će još djece” – navodi Čičarević.

 

– Zahtijevamo da se u rodilišta uvede 24-satni video-nadzor, kao i posebni izvještaji liječnika o broju porođaja, carskim rezovima, preminulim bebama. Želimo da pokrenemo svih 1.500 tužbi koje su nakon pet godina zastarjele i istražiti svaki slučaj – objašnjava Čičarević koji sumnja da mu je iz rodilišta 2003. ukraden sin.

 

Za nestalo dijete Zorici 10.000 eura

Gdje je moj sin: Zorica Jovanović

Zorica Jovanović, čija je zdravo rođena beba navodno preminula 1983. godine u bolnici u Ćupriji, riješila je da istjera istinu do kraja. Nije joj bilo dopušteno da vidi tijelo umrle bebe, uzrok smrti nikada nije ustanovljen, a smrt bebe nije službeno zabilježena.

 

Ona je 28. listopada 1983. rodila zdravo dijete, a tri dana kasnije, kada je trebalo napustiti rodilište, obaviještena je da je njezin sin umro. Pokušala je ući u dio rodilišta gdje je beba provela noć, ali joj je to onemogućeno. Tijelo bebe nije dobila, kao ni izvještaj s autopsije, niti informaciju gdje je beba, navodno, sahranjena. U studenom 2002, lokalne vlasti obavijestile su Zoricu Jovanović da je rođenje njenog djeteta zabilježeno u matičnim knjigama, ali ne i smrt, što je potvrđeno i 2007.

 

Nedavno je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu naložio državi Srbiji isplatiti Zorici Jovanović 10.000 eura, kao i 1.800 eura za troškove postupka i odvjetnika, kao i osigurati naknadu svim roditeljima koji su prije više desetljeća izgubili navodno preminulu djecu poslije porođaja, ako se ustanovi da je bila riječ o trgovini djecom. Zorica Jovanović vjeruje da je njen sin živ!