Utorak, 28 svibnja, 2024

Milanović: Čačić ostaje u Vladi; Kosor i Lesar: Ostavka!

Must Read

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije vezano uz njegov ostanak u vladi, kažepremijer Milanović i dodaje: “Još jednom naglašavam da postoje situacije s voljnim faktorom”. “Čačić ima iznimno važan resor, a čovjek koji je pod pritiskom teško da može staloženo i sabrano raditi taj posao, a upravo to nam sada treba”, izjavila je Jadranka Kosor. “HNS je svojedobno tražio odlazak HDZ-ova ministra Kalmete nakon nesreće onoga vlaka u Rudinama koji je iskliznuo iz tračnica. A Kalmeta nije upravljao tim vlakom”, kazao je Damir Kajin.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je kako osuđujuća nepravomoćna presuda Radimiru Čačiću pokazuje koliko je njegovo imenovanje u Vladu bio avanturistički potez premijera Zorana Milanovića. Time je, nepotrebno, cijela Vlada, ali i država, postala taocem Čačićeve osobne situacije i nesreće koja se dogodila skoro godinu dana prije nego što je Vlada imenovana. To više što se znalo da suđenje i presuda moraju slijediti, stoji u Karamarkovoj izjavi

Iako se radi o uvjetnoj osudi, Karamarko ističe kako je prvi potpredsjednik proglašen krivim i nema sumnje da će ta činjenica bitno utjecati na širenje nepovoljne atmosfere u djelovanju i radu Vlade, koja se ionako teško nosi s problemima koji su pred njom i koje mora rješavati. Očekujem da će premijer Milanović u tom smislu donijeti principijelnu odluku i s Vlade skinuti hipoteku koja opterećuje njezin rad, rekao je Karamarko.

Kosor i Lesar: Čačić treba dati ostavku

Komentirajući prvostupanjsku presudu mađarskog suda prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, Jadranka Kosor(HDZ) i Dragutin Lesar (HL) poručili su kako treba dati ostavku.

Suosjećam s Čačićem jer je u veoma teškom životnom razdoblju, no s obzirom na to da je političar, član Vlade, mislim da svakako treba podnijeti ostavku, a ako to ne učini – onda takav korak treba poduzeti predsjednik Vlade. Čačić ima golem i iznimno važan resor, gospodarstvo, a čovjek koji je pod pritiskom, pogotovo sada kad ima prvostupanjsku presudu, teško da može mirno, staloženo i sabrano, punom snagom raditi taj posao, što nam upravo sada treba, izjavila je Kosor.

Proglašen je krivim, želim vjerovati da ona visoko podignuta ljestvica, koju je premijer podignuo u slučaju bivše ministriceMirele Holy, neće biti sada spuštena, rekao je Lesar. Čini mu se, kaže, da je i mađarsko pravosuđe shvatilo da je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade nezamjenjiv te u tom kontekstu promatra i presudu. Upitan kako misli da je Čačić nezamjenjiv, Lesar je podsjetio na njegovu izjavu da će se povući iz politike samo ako bude osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je da sudove i njihove odluke treba uvažavati bez obzira na to u kojoj su europskoj zemlji. O političkim posljedicama presude, kaže Leko, najprije se treba izjasniti sam Čačić i njegova stranka HNS, a onda vjerojatno i Vlada. Sve ostalo samo su nagađanja, istaknuo je Leko.

Demokratski centar (DC) smatra da je, bez obzira na administrativni status nepravomoćnosti današnje osuđujuće, makar i uvjetne, presude prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade, to presuda njegovoj političkoj karijeri. Politički odjek ove presude na osobu koja obavlja drugu najvišu funkciju u Vladi naše države ne ostavlja prostora za drugi zaključak, ističe DC.

Devetnaest udruga, potpisnica Platforme 112 za Hrvatsku vladavine prava, zatražilo je Čačićevu ostavku.Vlada je postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati. Upravo to tražimo i u ovom slučaju. Od najviših političkih dužnosnika očekujemo da se drže svih pravila ponašanja, pa tako i onih u prometu, a od predsjednika Vlade očekujemo dosljednost, kako bi svi članovi i članice Vlade RH počeli preuzimati političku odgovornost za svoje djelovanje, stoji u priopćenju. Navode da su razočarani Milanovićevim izjavama kojima obezvređuje mađarski pravni sustav, uz relativiziranje pojma vladavine prava, čime je izašao iz okvira djelovanja kojeg se svaki predsjednik Vlade mora držati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -