Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Lagumdžija pojasnio, od četvorice lidera usuglašeni, model izbora delegata u Dom naroda Parlamenta F BiH

Must Read

Nakon održanog sastanka domaćih političkih predstavnika s europskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom u Bruxellesu Bosna i Hercegovina je nekoliko koraka bliža ubrzanju puta ka EU, ispunjavanju uvjeta koji će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je bliža da do kraja  godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Ovo je u Sarajevu novinarima kazao ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Naglasio je da je precizno i jasno definiran red koraka u narednih pet mjeseci te da je kreirana pozitivna atmosfera. Visoki stupanj spremnosti pokazala je i „nova, prema mom mišljenju, stranka predvodnica opozicije (SDA), a njeni predstavnici su naglasili da se može očekivati njihovo konstruktivno djelovanje kada je u pitanju europski put BiH”.

Lagumdžija ističe da je prva točka potpisanog dokumenta, koji je usuglašen u Bruxellesu, provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”, a usuglašeno je i zajedničko rješenje za provođenje te presude između četiri stranke iz Federacije (SDP, SBB, HDZBiH i HDZ 1990).

“Ostalo je usuglašavanje sa SNSD-om i SDS-om da bi se i taj dio riješio. To je način da se prije početka predizborne kampanje u Parlamentu BiH nađe zajednički prijedlog ustavnih izmjena kada je u pitanju provođenje presude u predmetu ‘Sejdić i Finci'”, kazao je Lagumdžija, jer je to uvjet za verificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama Europske unije za njegovo stupanje na snagu.

Objašnjavajući kako će presuda biti implementirana Lagumdžija kaže da je usuglašena procedura “dolaska do Doma naroda PSBiH kada su u pitanju delegiranja iz Federacije BiH”, podsjećajući da je HDZ imao problem dolaska do Doma naroda tražeći da se to izmijeni.

“Bilo je važno redifinirati izbor u Dom naroda da se ne bi došlo u situaciju kojoj smo svjedočili prije godinu i po dana da neka stranka može blokirati konstituiranje Doma naroda Federacije BiH, a potom i Doma naroda PSBiH”, pojašnjava Lagumdžija, dodajući da je opredjeljenje SDP-a da izbor članova Predsjedništva BiH bude neizravan iz Parlamenta BiH koji će uključivati oba doma u tom modelu.

“Prema definiranom modelu postoji obveza da za najkasnije 30 dana od proglašenja rezultata izbora imamo Dom naroda BiH, a definirana je zakonska procedura. Također, definirano je da Dom naroda FBiH može biti konstituiran najkasnije 15 dana nakon proglašenja rezultata izbora od elektora koji su izabrani u županijskim skupštinama, uvažavajući volju građana i etničku distribuciju po pojedinim županijama”, ističe Lagumdžija.

Kao primjer za to naveo je da Hrvati koji su izabrani u Unsko-sanskom kantonu nose manji broj glasova od Hrvata u zapadnoj Hercegovini, jer ima mnogo više Hrvata u zapadnoj Hercegovini nego u USK-u. Isto tako da Bošnjaci u Sarajevu nose veći broj glasova kod izbora za Dom naroda nego Bošnjaci iz Posavine ili Goražda.

“Taj model ne podrazumijeva asimetrični izbor članova Predsjedništva koji je za nas neprihvatljiv. Također, nije bilo nikakvog dogovora za podjelu države na tri etničke jedinice za Predsjedništvo BiH”, kaže Lagumdžija.

Kao drugu važnu stvar iz potpisanog dokumenta u Bruxellesu Lagumdžija je izdvojio snažnu volju domaćih političkih snaga i Bruxellesa da u zajedničkoj interakciji i pojačanom dijalogu BiH počne preuzimati regulativu Europske unije i to koordinirano i ujednačeno na cijeloj teritoriji BiH.

“Treća važna stavka dokumenta je definiranje funkcionalnog mehanizma koordinacije svih pitanja koja se tiču Europske unije tako da bismo se iz BiH mogli jednim glasom obraćati Europskoj komisiji. Četvrti važan segment je da su, nakon otvaranja dijaloga o poglavlju pravosuđa, sada otvorena dva poglavlja i to pet koji se tiče javnih nabavki i poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine”, ističe Lagumdžija.

Naglasio je da je pred BiH definirano sedam rokova do kojih određene stvari trebaju biti ispunjene.

Tako bi do 31. kolovoza trebale biti u parlamentarnu proceduru upućene izmjene Ustava BiH kada je u pitanju presuda “Sejdić i Finci”, oko 15. rujna trebao bi biti upriličen sastanak na stručnoj razini između predstavnika Europske komisije i BiH radi pripreme sastanka na visokoj razini krajem studenog, odnosno da bi se vidjelo ispunjava li se zadana Mapa puta i po kojoj se dinamici realizira.

Također, rečeno je da sve ovo treba biti završeno do 7. listopada za kada su zakazani lokalni izbori u BiH, jer će Europska komisija 10. listopada usvajati izvještaj o napretku BiH na putu ka EU, zato je važno da do tog datuma budu realizirane preuzete obveze.

Lagumdžija naglašava da je 15. studenog rok do kojeg bi trebao biti zakazan nastavak prvog sastanka nazvanog dijalog na visokoj razini koji bi predvodio Füele i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Lagumdžija na kraju je kazao da je 30. studeni datum do kojeg bi u parlamentu trebale biti usvojene ustavne promjene te da bi do tada BiH mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Nermin Nikšić također je istaknuo da se u odnosu na perspektive BiH ka EU dogodio značajan pomak što je bio rezultat atmosfere unutar predstavnika domaće vlasti u komunikaciji s predstavnicima Europske komisije, izražavajući uvjerenje da će BiH učiniti sve da ove rokove ispoštuje.

Na press-konferenciji je istakao i da u Bruxellesu nije bilo razgovora o krizi vlasti u BiH u tolikoj mjeri.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Füle je s političkim predstavnicima BiH pokrenuo dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja Europskoj uniji, a radi se o inicijativi koja ima za cilj da pomogne BiH da krene naprijed u procesu pristupanja.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -