Student iz Banja Luke jedan od hakera koji su krali milijune eura s tuđih bankovnih računa

Dvadesetjednogodišnji Dragan Plavšić, student informatike na Banja Luka koledžu, jedan je od hakera za kojim je tragao američki FBI zbog “peglanja” bankovnih kartica klijenata širom svijeta.

I dok Draganova baka priča da je brala ljekovito bilje i prodavala ga kako bi prvom unuku dala koju marku, Plavšić je sa “kolegama” s četiri kontinenta skinuo desetine milijuna eura s bankovnih računa širom svijeta.

“Nezavisne novine” saznaju da je u zajedničkoj akciji FBI-ja i MUP-a RS u Banja Luci priveden i sin odvjetnika Sofke Osmančević, te da je nakon saslušanja pušten.

Iako su je novinari banjalučkog lista zamolili za komentar, Osmančevićeva je rekla da to nije u skladu s novinarskom etikom.

“Sram vas bilo, moj sin sjedi sa mnom i pije kavu, a za sve informacije obratite se MUP-u”, izjavila je Osmančevićeva.

No, opasniji je ipak bio Plavšić, s obzirom na to da mu je nakon uhićenja Osnovni sud u Banja Luci, i to na zahtjev Tužiteljstva, odredio jednomjesečni pritvor zbog bojazni da će ometati dalju istragu i utjecati na svjedoke i sudionike.

Dok Plavšićeva baka, koja živi na katu kuće, tvrdi da smo pogriješili adresu, te da njen inače nezaposleni unuk nema novca niti bilo kakve veze s kriminalom i kako bi nam bilo pametnije pisati o “pravim” mafijašima, fotografije Plavšića s njegovog Facebook profila otkrivaju da ovom Banjalučaninu nije manjkalo novca, naprotiv.

Fotografije Plavšića i društva snimljene prošle godine u “Diznylendu” u Parizu potvrđuju da je Plavšić imao novca, i pored priče bake, ali i susjeda kako njegovi roditelji jedva sklapaju kraj s krajem.

Plavšić je uhićen u okviru istrage koju je pokrenuo američki FBI i u kojoj je proteklih dana uhićena međunarodna grupa hakera iz SAD, Austalije, Azije i Europe.

Grupa je imala jedan cilj – skinuti što više novca s bankovnih kartica.

Među 24 “svjetska” hakera našlo se tako i ime Plavšića, koji je završio Srednju elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Banjaluci.

“Vidjeli smo policiju oko kuće i čuo sam da je Dragan uhićen. Radi se o normalnom mladiću, koji nije imao problema sa zakonom, a nadam se da će nakon ovoga naći normalno zaposlenje”, ispričao je susjed, koji je želio ostati anoniman.

Baka osumnjičenog priča da Dragan nema novca ni da plati sebi studiranje, ali i dodaje da nije baš u najboljim odnosima sa svojim sinom, Draganovim ocem.

“Čitavog života sam svog sina učila poštenju i da ne krade i tako je i bilo. Oni nemaju novca, budite sigurni, evo ja sam otišla i nabrala ljekovito bilje kako bih ga prodala i dala unuku da ima. Jeste li sigurni da je Dragan uhićen”, govorila je i pitala istovremeno Plavšićeva baka, kunući svakoga tko objavi ime njenog unuka.

Dragana Plavšića terete za cyber kriminal, a haker koji je želio ostati anoniman ispričao je “Nezavisnim” da na sličan način zarađuje dosta mladih u Banja Luci.

“Tu vam je sve jasno. Ako ste povezani s iskusnim ljudima preko interneta i ako imate dobre ‘mašine’ i nađete naivnu žrtvu možete fino zarađivati, a da uopće ne budete otkriveni. Za 20 KM možete dobiti podatke o velikom broju bankovnih kartica kojima kasnije kupujete preko eBaya ili na neki drugi način. Ovaj momak je vjerojatno otkriven jer je bio naivan, ali vjerujte imate ljudi koji po čitav dan igrajući igrice i ulazeći u tuđe naloge zarađuju lijepu svotu i nema teorije da budu otkriveni”, objasnio je “Nezavisnim” ovaj haker.

Ukrali najmanje 60 miliona eura

Međunarodna grupa hakera kojoj su pripadali i Banjalučani ukrala je najmanje 60 milijuna eura s osobnih i poslovnih bankovnih računa u Europi, SAD i Latinskoj Americi. Kompanije za sigurnost na internetu “Gardijan analitiks” i “Mekefi” objavile su svoja saznanja u izvještaju pod nazivom “Seciranje operacije velikih uloga”.

Prvobitne mete hakera bili su računi s većim iznosima u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, nakon čega su se napadi proširili na američki kontinent.

Stručnjaci navode da su hakeri mogli ukrasti i dvije milijarde evra da je kampanja upada imala isti nivo uspjeha kao što je to bilo s bankovnim računima u Nizozemskoj. Samo u ožujku hakeri su pokrenuli transfere od ukupno 35 milijuna eura s 5.000 nizozemskih poslovnih računa u dvije banke.

Skoro milijun eura uzeto je sa 176 računa na kojima je u prosjeku bilo po blizu 50.000 eura. Novac je prebacivan na račune u Portugalu, Grčkoj i Velikoj Britaniji, navodi list.