Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

VJEROVALI ILI NE: Trideset rješenja Vlade FBiH za poboljšanje prava zaposlenih

Must Read
 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici koja će biti održana u četvtrak u Mostaru, namjerava usvojiti odluku kojom će se prijedlog novog zakona o radu poslati u proceduru u Parlament Federacije BiH.

Konzultativni proces ekonomsko-socijalnih partnera koji je trajao 60 dana, zaokružen je, jer su svi imali dovoljno vremena da iznesu prijedloge, primjedbe i sugestije a Vlada FBiH je uvažila sve one stavove članova Ekonomsko-socijalnog vijeća za koje u Vladi FBiH smatraju da su u isključivom interesu zaposlenih u FBiH. Novi zakon o radu FBiH u Vladi smatraju prioritetnim zakonskim rješenjem.

Kako je rečeno u Kabinetu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, 183 člana u odnosu na 151 član postojećeg Zakona, nude više od 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika. Neki od članova nude rješenja koja su po prvi put obuhvaćena. Radi se o poboljšanjima zaštite prava žena, pitanjima diskriminacije, rješenjima kojima se potiče širenje biznisa i zapošljavanja. Također, novim zakonom se reguliraju pitanja odsustva i isplate plaća i definiraju neopravdani razlozi za otkaz.

Nadalje, prvi put radno-pravno zakonodavstvo tretira pitanja kao što su mobing na radnom mjestu i jednakost plaća. Vlada Federacije BiH će u narednim danima detaljno izvještavati javnost u BiH i FBiH o svakom od trideset rješenja pojedinačno.

”Prijedlog Zakon o radu sveobuhvatno definira kolektivne ugovore, što je suština problema i glavna točka otpora javnih poduzeća, državnih službenika, kompanija koje imaju monopol na tržištu, kao i njihovih sindikata. Treba imati u vidu da zasnivanje svakog ugovora definira njegov početak i kraj, što znači da niti jedan ugovor nije vječan i mora dobiti svoje zakonske okvire”, kažu u Vladi FBiH.

Jedno od najznačajnijih rješenja Zakona o radu jeste zaštita žena, što je definirano članom 58. Novog zakona o radu. Prava žena su ostala nepromijenjena, a novim zakonom integrirana i proširena kroz druga četiri člana. Po novom zakonu, osim obavezne naknade koju isplaćuju županije, poslodavac, ukoliko želi, može isplaćivati naknadu tokom porodiljskog dopusta.

Ovaj zakon prvi put uvodi i pravo na porođajno odsustvo uposlenika ; oca djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Prava žena ogledaju se i u članu koji se odnosi na diskriminaciju, ali i članu 76, jednakost plaća, što podrazumijeva jednake plaće za rad jednake vrijednosti bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i sindikalnu pripadnost, a što do sada nije bilo regulirano niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini.

Vlada Federacije BiH će u narednim danima, putem sredstava javnog informiranja i službene stranice Vlade Federacije BiH, objaviti integralni tekst novog Zakona o radu, kao i tekst važećeg Zakona o radu u cilju pravilnog i sveobuhvatnog informiranja javnosti, kao dio demokratskog procesa koji je usmjeren na što bolji položaj zaposlenika u Federaciji BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -