Lovrinović traži podatke o istragama ratnih zločina

Lovrinović smatra da ukoliko se javnosti ne može dati odgovor o tim slučajevima zašto se o njima ne obavijeste obitelji kojih se to tiče jer bi se time izbjegle špekulacije o tome da se radi samo na određenim predmetima.
Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupnikom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović zatražio je na današnjoj sjednici podatke o istragama u predmetima koji se vode kao ratni zločini.

Dodao je kako je mnogo ljudi tijekom ratnih dešavanja bilo izloženo različitim vrstama stradanja i torture, a oni na različite načine traže odgovor ocjenjujući kako se za mnogo događaja ne zna jesu li evidentirani.

Lovrinović smatra da ukoliko se javnosti ne može dati odgovor o tim slučajevima zašto se o njima ne obavijeste obitelji kojih se to tiče jer bi se time izbjegle špekulacije o tome da se radi samo na određenim predmetima te da se vrši izbor predmeta.

Zastupnik HDZ-a smatra i da bi se na taj način otvorila mogućnost bržeg pronalaska dokaza, a rad Tužiteljstva BiH bi postao učinkovitiji i transparentniji.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) pojasnio je kako Tužiteljstvo BiH dostavlja izvješće o broju presuđenih predmeta, podignutih optužnica i obustavljenih postupaka, dodajući da uporište Tužiteljstvu za neotkrivanje podataka daje Zakon o krivičnom postupku.

Pojasnio je kako je tužitelj u mogućnosti voditi istragu te na samom kraju saslušati osumnjičenog koji tek tada može saznati da je protiv njega vođena istraga.

Također, ministar je istaknuo kako je Državna strategija za rad nad predmetima ratnih zločina donesena 2009. godine predvidjela uspostavljanje Središnje evidencije svih predmeta ratnih zločina na razini državnog suda i tužiteljstva Suda što je učinjeno.