Published On: Pon, sij 23rd, 2023

KONAČNO JE ISPLIVALO: Štulićeva pjesma o Djevojci iz Hrvaca krije burnu i tužnu ljubavnu priču

Branimir Johnny Štulić, nekadašnji frontmen grupe Azra, odavno u Nizozemskoj, a njegove pjesme i dalje žive na ovim prostorima. Među Azrinim najvećim hitovima su one posvećene jednoj Snježani.

Djevojka iz Hrvaca, o kojoj je u pjesmi “Usne vrele višnje” pjevao Štulić, zove se Snježana Banović. Ona je glavna junakinja Johnnyjevih stihova. U vezu s njim ušla kada je imala samo 18 godina. Štulić je tad imao 28 i nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspjeli spriječiti snažnu vezu između njih dvoje.

Njoj su posvećene neke od najljepših Azrinih pjesama, kao što su Život običnog tempaJesi li sama večeras, Volim te kad pričaš i Usne vrele višnje.

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par jer te 1983. godine, kada se Štulići pakirao i planirao put u Nizozemsku prvobitni plan je bio da i ona ide s njim. Tada su bili tri godine u vezi i pred brakom, čak su odredili i datum vjenčanja. Štulićeva majka molila je Snježanu da se ukrca s njim na taj avion”jer će on propasti sam u Nizozemskoj”.

Međutim, Snježana je u jednom trenutku shvatila da joj je taj scenarij neprihvatljiv i odustala je od svega. Za Večernji.hr je pričala kako su se upoznali, kao i zašto nije pošla za Štulićem.

“Upoznali smo se 1981, nedugo nakon što je izašla Sunčana strana ulice: sjećam se da smo čekali u redu pred Jugotonom u Bogovićevoj da kupim tu ploču. Ja sam primijetila da prema nama dolazi neki čovjek na biciklu, parkirao ga je kraj nas i rekao mi ‘ti si moja’.”

Štulić je vrlo brzo nabavio njen broj, a uskoro se i sprijateljio s njenim roditeljima, kojima ispočetka nije baš odgovarala decenijska razlika u godinama.

“Proveli smo zajedno tri godine, on je bio na svom kreativnom vrhuncu, a ja u formativnim godinama i vrlo ambiciozna za školovanje. Trebalo ga je moći izdržati s 18 godina. Johnny je i tada bio osoba orijentirana uglavnom na sebe, iako je znao biti zabavan, pažljiv i drag, ali i užasno težak.”

Iako su dvaput planirali svadbu odbila je presliti se s njim u Nizozemsku:

“On je u Nizozemsku u stvari pobjegao od samoga sebe i to je bila ishitrena odluka. Trebala sam i ja ići s njim, imala sam avionsku kartu, ali prespavala sam i predomislila se, a on nije tip koji je znao prespavati svoje odluke. Bio je pravi rudnik pun dragocjene rude, ali trebalo se strpljivo truditi da biste je iz njega iskopali. To su, uz njegove dečke iz benda i nju, radili najbliži prijatelji Neli i Davor Mindoljević, a nadasve njegov urednik u Jugotonu Siniša Škarica“, priča Snježana Banović. Sve njih koje je u osamdesetima volio pa tako i nju, proglasio je poslije životnim blasfemijama te o njima ružno govorio u intervjuima.

“Čini mi se da tako želi nadoknaditi sve ovo vrijeme koje nije provodio s nama. Nakon što je otišao, nastao je mit o njegovom odlasku i o čovjeku koji je sve predvidio. Međutim, on nije bio središnja osoba 80-ih. Da jest, ne bi otišao – tvrdi “djevojka iz Hrvaca”. Štulićeva pjesma “Usne vrele višnje”, sjajan prepjev “Lilly of the West” Boba Dylana, naime, posvećena je njoj.

 

Snježana je danas kazališna redateljica i profesorica produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

“Moj tata je iz Hrvaca. Kao dječak je došao u Zagreb nakon što mu je otac umro, a baka prodala sve što su imali i doselila se na Trešnjevku. Johnny je mog oca puno i ispitivao o starom kraju, a pjesma je bila njegov način da se ljutnjom oprosti sa mnom – otkriva S. Banović. Ima je, veli, i u drugim pjesmama. Tekst njoj najdraže, pjesme “Volim te kad pričaš” ispisan na Jugotonovom papiru visi na zidu njene dnevne sobe.

“Početkom devedesetih čula sam i pjesmu Jesi li sama večeras. Tu je opisao nekoliko naših zajedničkih slika. ‘Sve do mora i jutra na obali, gdje sam prespavao put’… To se dogodilo u ljeto 1981, kada smo išli na more kod nas u Vranjicu, tata mu nije dao da prespava kod nas u kući pa je noćio u čamcu… Jedino ovo ‘igraš čudno’ ne znam što znači, možda zbog toga što nisam htjela s njim u Nizozemsku”, kaže Snježana.

Priznaje da ga u njegovo izgnanstvo, koje je sam sebi nametnuo, nije htjela pratiti jer joj je bilo lijepo u Zagrebu. A nije htjela otići ni kasnije, nakon što je uspomene na ranu mladost progutao rat.

 

guest
nije obvezno
21 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante Janković GUDIN

A di je naš devijant iz Hrvaca?

Anonimac

Čuj lave, nick ti je za zatvora. Okani se čovjeka, imam mu i ja primjedbi, baš onih žestokih, ali mu ne mogu osopriti kvalitet zabave ovdje. Zloupotrebljavaš, u najblažem izrazu.

Ante Janković GUDIN

Ako je za pržuna, slobodno me prijavi, i ti i on. Što se njega tiče, neka malo na svojoj koži osjeti dozu vlastitog otrova. Šikanirao bi i zatvarao svakoga tko nije liberalni devijant ka on, ubijao bi Ruse, nametao Čačića. Neka se naaaapuuuuuušiiiiiii one muške stvari.

Anonimac

Je ima te blesotinje dugo u glavi, kao i čekinju iz pelena.
Javno se ovdi odrekao čekinje, ali sam mu ja više zamjerio što ima Eranofobiju. Kao mi kradljivci, a u njegovoj nahiji 2/3 ministara završi na robiji.

Ante Janković GUDIN

Prika, u sridu punata 10 👏. Ovdi je javno likova ča je sarajlabad Hrvatima nametnija Komšića, a kao vi (iz BiH) nama nametnuli K.I.T.U. (Kolindu). Iz njegovig kraja (Sinj, Imotski) su svi kriminalni klanovi ča drže Hrvatsku, a on ka onaj Šojić iz ,,Tesne kože”, pokra sve živo, a proziva Pantića radi toalet papira. Čak nije ni nečovik nego jedna bezlična masa operirana od svih skrupula i svakog obraza i morala, a pri tome misli ča slidi Iluminatsku agendu i NWO da je netko i nešto. Splačina!

PS Da ne zaboravin da se svako malo poziva na Domovinski rat, a san je RATNI DEZERTER. 🤮

Vacca the mljac

Bre đu-bre. Daj se bre dogovori bre sa samim sobom bre – da li sam ja bre dezerter, ili bre terminator od bre Srba i Rusa.
Bre.

Ante Janković GUDIN

Fekalijo i demižanu šporkate, em ča si dezerter, em bi ubija, a nesposoban si i onog svog debila od dina dovesti red. 🖕

Vacca the mljac

Bre što ti smeta bre kod bre Čačića. Bre brigadira bre HRvatske vojske bre.
Bre što je bre zauzeo bre vojarnu bre Varaždinskog bre korpusa bre sa bre dvesta oklopa bre i još bre nešto “sitnica”?

Ante Janković GUDIN

J.e.b.a. Mirka i Slavka za ,,časnika” Čačića i tebe dezertera, i za izmišljeni događaj koji se nikada nije desija. A da je Čačić u pijanom stanju ubio nevine jude, to je činjenica.

Vacca the mljac

Onda se nikada nije desilo i suđenje komadantu Varaždinskog korpusa pred vojnim sudom u Beogradu.
Izmišljeno.

https://express.24sata.hr/top-news/oficir-koji-je-odbio-sravniti-varazdin-sa-zemljom-8743

4 months ago zadnji put uredio Vacca the mljac
Vacca the mljac

A, što reći o bre bedniku. Bre dao bre srpsku besu da odlazi bre zauvek i bre vratio se bre nakon bre tri dana bre sa tri nika i bre razgovara sa samim sobom… Bre.
I bre lajka bre sam bre sebi.
Bre toliko o bre bre podoficirskom bre poštenju bre. I bre srpaskoj bre besi.
S kojim mi živimo jadima od 1918…

Ante Janković GUDIN

Srbine, koja ti je brgulja?

HR🇭🇷HBojovnik

razmazio sam dragu dao sam joj sve kad..

Anonimac

Jako, ko munja.

Vacca the mljac

Nažalost, pjesma nije o gospođi Banović. Mislim da je pjesma o M.M.
M.M. je išla u četvrti razred gimnazije, kad sam ja išao u prvi.
Imala je nekog tipa, ako se sijećam dobro, iz Imotskog i hodala sa njim duže vrijeme, da bi ga ostavila kad je saznala da ima ženu i četvero djece.
Tip je došao u Hrvace. Njeni su vrli žito na gumnu. Dotični ih je upitao:
“Gdje je M”. Oni odgovoriše ne sluteći zlo: “U kući”.
Nato je dotični otišao u kuću i istu zaklao.
Neki kažu nožem u srce, neki da joj je prerezao vrat, a neki tvrde i da joj je prerezao žile ispod koljena jer je previše “skakala” po krevetu…
Neki dan sam posred livade sreo njenog brata, koji je išao sa mnom u osnovnu.
Ni nakon 50 dodina nisam se usudio pitati ga o ovom događaju.
Pjesmu je napisao počinitelj zločina, kako sam čuo, a ne Štulić. Koliko je promijenjena, na znam.
Poslušajte ponovo pjesmu, pa prosudite sami o čemu pjeva.
Ja bih je smjestio u istu grupu sa pjesmom “slobodane šalji nam salate”.

Anonimac

Sin jugo oficira, buntovnik protiv diktata Partije i druga mašala, sjajan umjetnik glazbe, a umjetnici koji su sjani- u pravilu su opucani u životu. Tako i on. Ipak pjesma o kabadahiji maršalu je nešto ekstra, da podsjetim stihove poruke: “…raspolagati tuđom mukom, nije mala zajebancija..”

Momčilo „ne se seća“ a ni Ante Tomić

Slusali smo muziku sinova Štulić, Bregović, Milič-Vukasinović čiji su očevi bili u JNA.Ta vojska koja će rušiti i ubijati po Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu:

A sjetimo se naročito Bajage koji je u Kninu pjevao:

‘Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvek armija srpska, i jednom zauvek sve će da vas smrska’.

Teško da je ove lake note Bajaga mogao zaboraviti jer to to su stihovi koje je 1993. godine izvodio u Kninu, gdje je održao koncert u čast poginulim srpskim vojnicima, nakon ‘VRO Maslenica ‘- oslobodilačke akcije hrvatske vojske.

Vacca the mljac

A, panonski mornar govorio o časnim sestrama iz Vukovara tijekom opsade, sa najvećim prezirom kao o krompirovim zlaticama.

čorbarluk pevao u bre kninu “… o moj druže hrvatski, ja ću tebe opljačkati…”

Vacca the mljac

I sve su opljačkali.
“Čavle su mi čak iz greda isčupali” – čovjek iz Lišana Ostrovičkih, podaci poznati meni.
“Izvukli su sve kablove iz bužira u kući, o ostalom da i ne govorim, ostali goli zidovi” – obitelj iz Vrlike, djeca sa mojima išli u srednju.
“Stoput su mi maju vodili na streljanje i urlali “Daj kurvo novce…”, dok je nisam izvukao iz Vrlike” – poznanik, radio kao inspektor u Mupu.
“Podeljeno je 7 hiljada traktora iz ratnog plena” – iz vesti radio Knina…
Mogao bi do sutra…

Anonimac

Mi preostali u nasoj Lijepoj (prosssstitutki koja se svima daje)
“Mi Kozjaneri trulimo u papucama i mudima zaprasujemo cestu”.
Hrvatska “stranjskim” okupirana – poslije Dzonija …

Anonimac

Piće.čka, to nužno zlo, je mnoge karaktera doj.ebala i mnoge bitke izdala