Published On: Sri, svi 22nd, 2013

Malezija naoružavala muslimane u BiH

Kuala Lumpur – Malezija je organizirala slanje vojne pomoći muslimanima tijekom rata u BiH, jer je smatrala da je embargo na isporuke oružja, na kojem su insistirale zapadne sile, osobito Britanija i Francuska, bio nepravedan, piše malezijski list “Nju strejts Times”, prenose agencija.
U kolumni zasnovanoj na memoarima bivšeg generalnog tajnika malezijskog Ministarstva vanjskih poslova Tan Sri Ahmada Kamila Džafara navodi se da je ovu akciju krajem 1992. godine naredio premijer Datuk Seri.
– Premijer Datuk Seri rekao mi je da Malezija mora da djeluje brzo i pomoći Bosancima. Bivši ministar vanjskih poslova Tan Sri Gazali Šafije putovao je kao premijerov specijalni izaslanik u Egipat i još nekoliko zemalja Bliskog istoka – navodi Tan.
On piše da u Egiptu nije bilo sastanka s tadašnjim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i da razgovori u Kairu nisu bili ohrabrujući.
Malezija je potom stupila u kontakt s republikama u središnjoj Aziji, ali ni one nisu mogle pružiti podršku ovoj akciji, čak ni na diplomatski način.
Tan piše da je potom otputovao u New York i sastao se s predstavnicima utjecajnih medija, poslije čega je održao televizijsku konferenciju za novinare.
On dodaje da se na sastanku Organizacija islamske konferencije u Ženevi sreo sa tadašnjim muslimanskim liderima u BiH Alijom Izetbegovićem i Harisom Silajdžićem i da su ga oni molili za pomoć u novcu ili materijalu.
– Naša prva isporuka lakog naoružanja bila je zadržana na Cipru skoro sedam dana, negdje u srpnju ili kolovozu 1993. godine, zbog čega smo bili vrlo uznemireni. Na kraju je brod otplovio za Istambul – piše u kolumni.
Tan navodi da je potom imao sastanak sa Silajdžićem u Sarajevu o nastavku pružanja materijalne potpore i uključivanju ostalih zemalja iz OIK-a.
On navodi da je bio razočaran izdavanjem neefikasnih priopćenja ove organizacije, koja “niti su pomagala Bosancima na terenu, niti su imala utjecaja na međunarodnu zajednicu”.
Na inicijativu Malezije OIK je 21. srpnja 1995. godine u Ženevi objavio da više ne priznaje embargo UN na isporuke oružja u BiH i da je “spreman poslati vojnu pomoć vlastima BiH u borbi protiv Srba”.
– Vjerujemo da su naše akcije imale efekta, jer je početkom rujna uslijedio konkretan napor Zapada pronaći rješenje za taj rat – piše bivši dužnosnik malezijskog Ministarstva vanjskih poslova.