Published On: Sri, svi 22nd, 2013

Insajder: Srpski dio Južnog toka preko offshora

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, koja treba početi krajem ove godine, predstavnici posljednje tri vlade Srbije najavljuju kao posao stoljeća, jer će Srbija godišnje zaradjivati ​​čak 200 do 500 milijuna eura od tranzitnih taksi. Međutim, prema istraživanju Insajdera postoji mogućnost da novac od pristojbi najprije ode u Švicarsku, jer je zajedničko srpsko-rusko poduzeće koje treba graditi plinovod u Srbiji, registrirano u offshore zoni u švicarskom gradu Zug. To znači da Vlada Srbije neće imati izravnu kontrolu nad profitom tog poduzeća.
Southstream Serbia AG osnovano u Švicarskoj zajedničko je poduzeće ruskog Gazproma koji ima 51 posto i srpski Srbijagasa koji ima 49 posto. To poduzeće je zaduženo za cijeli projekt izgradnje Južnog toka kroz Srbiju ali bi na računu tog poduzeća mogla završiti i dobit od budućih taksi.
Osnovano je kao klasična offshore tvrtka, nema čak ni svoj ​​poslovni prostor već je praktički samo jedan spremnik.
Poduzeće u offshor zoni formirano je za vrijeme vlade Mirka Cvetkovića ali je i aktualna vlada, odobravala Srbijagasu ulaganja u novoosnovanu tvrtku u Švicarskoj. Ministrica energetike Zorana Mihajilović priznaje u intrevju Insider da Vlada neće moći u potpunosti kontrolirati tvrtku registriranu izvan teritorija Srbije.
Zorana Mihajilović, ministrica energetike: Ono što baš ne mogu razumjeti zašto je u Švicarskoj formirano to poduzeće, zašto baš u jednom gradu u kojem su sve tako neobična poduzeća formirana. Kad imate mnogo tih poduzeća kćeri tvrtka onda one uglavnom služe za, tako je praksa pokazala, ne mora značiti da će to biti ovdje, ali onda one uglavnom služe za ispumpavanje novca.
Srbija je jedna od pet zemalja na trasi gasovoda Južni tok kojim će se ruski gas transportovati od Rusije ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije. Kroz Srbiju će se graditi gasovod dugačak oko 400 kilometara. Prema istraživanju Insajdera, Srbija je međutim jedina od svih zemalja na trasi Južnog toka koja je pristala da se preduzeće koje će graditi deonicu kroz Srbiju registruje u drugoj državi. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, potpisnik je, odlukom Vlade Srbije svih dokumenata kojim je glavno preduzeće za Južni tok kroz Srbiju osnovano u offshore zoni u Švajcarskoj. Bajatovic je ujedno i član Upravnog odbora te firme.
Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa: Dakle, ako nas vi pitate o tome da je sedište firme South Stream u Cugu u Švicarskoj
Insajder: Tako je
Bajatović: Dakle to je točno, ugovor je takav da može i tako nešto da se desi ali može da se desi samo uz suglasnost osnivača
Insajder: A gdje to piše?
Bajatović: U ugovoru
Insajder: Kojem?
Bajatović: U tom koji vi spominjete … Izvolite
Insajder: Hoćete da kažete da neće dobit od Južnog toka odlaziti u offshore zonu 
Bajatović: Ne
Insajder: Ne? A šta nama garantira to, koji dokument?
Bajatović: Pa znate šta, ja stvarno ne mogu da ispunjavam muzičke želje redakcije Insajder
Insajder: Pa nisu ovo muzičke želje, ovo su pitanja u interesu javnosti
Bajatović: Pa jesu, znači nemojte da kvarimo, nemojte da kvarimo, piše u ugovoru znači na kraju krajeva, ugovor ima dvije strane, nije to potpisao Bajatovć, nego je ugovor odobrila Vlada Republike Srbije, potpisani su u Švicarskoj. Znači to što postoji mogućnost za nešto ne znači da će se to nešto desiti.
Tvrtka iz Švicarske je, prema istraživanju Insajdera, u studenom 2011. registrirala kćer firmu “South stream” doo u Novom Sadu. U osnivačkom aktu novosadske firme navodi se da između ostalog svoju cjelokupnu dobit može “slobodno i bez odlaganja transferirati u inozemostvo”. Time se praktično otvara prostor da se i dio dobiti naše države od Južnog toka, umjesto da ostane u Srbiji, izvlači u Švicarsku.
b92.rs