London će biti domaćin prve muslimanske parade ponosa u svijetu

Nakon uspješne crowdfunding kampanje, London će uskoro biti domaćin prve muslimanske parade ponosa koja će se ikada održati u svijetu.

Događaj koji je najavljen za 11. travnja ove godine organizira britanska humanitarna organizacija Imaan koja okuplja muslimane pripadnike LGBTIQ populacije, a nakon što je organizacija prikupila više od 10.000 funti.

“Mi kao LGBTIQ muslimani često se osjećamo izolirano, bez podrške zajednice i često se suočavamo s homofobičnim, bifobičnim, transfobičnim i islamofobičnim zlostavljanjima. Događaj će se nadograditi na nevjerojatne događaje koje smo organizirali u prošlosti, a uključuje panele, diskusije, govornike, umjetnost, kulturu i povijest, prije svega za LGBTQI muslimane”, pisalo je u opisu događaja prilikom crowdfunding kampanje.

Ulaznice za ovu paradu ponosa već su dostupne, a organizatori sada uz pomoć društvenih medija pokušavaju doći do muslimana koji bi željeli biti dio njihove priče, piše Indy 100.

Do sada je među govornicima najavljen scenarist i redatelj Amrou Al-Kadhi koji ističe da mediji predugo pokušavaju kontrolirati muslimane pripadnike LGBTQI populacije, najčešće tjerajući u kut queer osobe kao da je, kako kaže, islam smrtni neprijatelj queer identiteta.

“Imaan Fest, muslimanska povorka ponosa, savršen je kontra-narativ koji nam pruža priliku da kreiramo svoj vlastiti prostor”, kazao je Al-Kadhi.

Imaan Fest će se održati u istočnom Londonu u zatvorenom prostoru, a radi sigurnosti samog događaja već je najavljeno prisustvo brojnih policijskih službenika. Program festivala će uključiti i prikazivanje queer muslimanskih filmova, posvećeni prostor za molitvu, mini izložba LGBT muslimanske povijesti te projekt “Ne izlazimo” organizacije Imaan.

Uz cjelodnevni edukativni program, organizatori najavljuju i puno zabave na večernjoj proslavi uz DJ-a, prenosi Klix./HMS/

more recommended stories