Petak, 19 srpnja, 2024

Čeka se službena potvrda DP ucjene: Plenković je navodno pristao protjerati Srbe iz vlasti i koalirati sa SDA. Hoće li Hrvati iz BIH podržati tu vladu?

Must Read
Hrvati iz BIH sigurno nisu birani u RH Sabor da se zamjere sa Srbima, o kojima su itekako ovisili  u doba Platforme i Alijanse. Srbima Hrvatska duguje i izgradnju Pelješca, da ne govorimo da su 1918 Hrvati prvi put dobili opće pravo glasa a i državu sa svojim ministrima i premijerom. I sve to bez vlastite vojske. Povrat Međimurja posvetio je Slavko Kvaternik 1919 hrvatskom kralju Aleksandru.
Smije li opće Hrvatstvo pasti na srbofobiju jednog Penave?

Prema neslužbenim informacijama, Plenković bi se u ponedjeljak trebao sastati s postojećim partnerima u Vladi. Kako navodi Jutarnji list, postignut je dogovor s Domovinskim pokretom te će nova većina biti bez SDSS-a, koji je bio glavni uvjet koji je DP komunicirao cijelo vrijeme prije i nakon izbora održanih 17. travnja.

U utorak će se pak održati ključan sastanak manjinskih zastupnika na kojima bi trebao biti dogovoren model podrške većini HDZ-a i SDP-a, a potom će se s manjincima sastati i Plenković. Podsjetimo, prošlog je petka na neformalnom sastanku s vodstvom Domovinskog pokreta u kafiću kod Vukovara postigao načelan dogovor o budućoj saborskoj većini.

S obzirom na to da Domovinski pokret nije odustao od svog zahtjeva da u novoj parlamentarnoj većini ne bude SDSS-a, Plenković se po svemu sudeći odrekao suradnje sa strankom Milorada Pupovca kako bi formirao većinu s Domovinskim pokretom, bez čijih zastupnika teško može osigurati potrebnih 76 ruku u saboru.

Većina od 80 ruku

Većina bi se tako trebala sastojati od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović. U SDP-u su u međuvremenu odustali od pregovora oko slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom.

To automatski znači da propadaju nastojanja protivnika HDZ-a, u prvom redu SDP-a i Mosta, da privole DP da s njima sudjeluje u konstituiranju Sabora i potom izglasaju neke odluke, poput one o poništenju imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, navodi Novi list.

Grbin je na odlasku?

“S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati”, poručili su iz SDP-a kratko. Grbin se, podsjećamo, dva puta susreo s predstavnicima Domovinskog pokreta, a nekoliko poziva za suradnju uputili su i iz Mosta, koji su odbačeni od strane DP-a.

Večernji list, pak, navodi kako u SDP-u već traje potraga za novim šefom stranke, a tijekom dana očekuje se izjava Peđe Grbina. Još nije jasno hoće li se sastanak s nacionalnim manjinama održati u ponedjeljak ili utorak, ali je jasno da će se sastanak predstavnika HDZ-a i DP-a održati u utorak, a nakon toga bi se konačno trebalo znati s kojom većinom HDZ ide u formiranje nove Vlade.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -