Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. “Godina nije 1938., čak ni 1933.”

Must Read

U sedam mjeseci od početka Hamasovog napada na Izrael i ofenzive u Gazi svijet bilježi najgori rast antisemitizma od Drugog svjetskog rata, stoji u godišnjem izvješću dviju organizacija objavljenom u nedjelju

Ako se taj trend nastavi, Židovi u mnogim državama neće više moći živjeti svoj identitet u sigurnosti i slobodi, stoji u izvješću Centra za istraživanje suvremenog europskog židovstva sveučilišta u Tel Avivu te američke Antidifamacijske lige (ADL).

Prošle godine dnevno je prosječno bilo tri prijetnji bombom upućenih sinagogama ili židovskim institucijama u Sjedinjenim Državama. ‘Godina nije 1938., čak ni 1933.’, rekao je profesor Uriya Shavit.

‘No, nastave li se trenutni trendovi, past će zavjesa na mogućnost židovskog života na zapadu – nošenje Davidove zvijezde, odlazak u sinagogu i zajednice, slanje djece u židovske škole, odlazak u židovske klubove na sveučilištima, govorenje hebrejskog’, prenosi Hina.

Antisemitizam je rastao i do masakra Hamasa, stoji u izvješću, no 7. listopada je ‘proširio vatru koja je već bila izvan kontrole’. U SAD-u, gdje živi oko šest milijuna Židova, između siječnja i rujna 2023. zabilježeno je 3,5 tisuća antisemitskih incidenata, no gotovo četiri tisuće u posljednja tri mjeseca u godini.

Situacija je slična u zemljama poput Njemačke, gdje je bilo 1365 antisemitskih incidenata od siječnja do rujna, pa 2249 od listopada do prosinca. Rast antisemitizma imaju i druge zemlje s velikim židovskim zajednicama, poput Francuske, Velike Britanije, Australije, Italije i Meksika.

Izvješće naslova ‘Zabrinutost za budućnost židovskog života na zapadu’ upozorava da se taj trend ne smije objašnjavati kao odgovor na humanitarnu katastrofu u Gazi. Organizacije ističu da su neke od najgorih antisemitskih izjava izrečene u prvim danima nakon masakra 7. listopada.

Autori pišu kako je antisemitizam pojava na lijevom i desnom političkom ekstremu, a da se, često putem društvenih medija, širi i u politički centar društva./HMS/

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -