Published On: Mon, Mar 2nd, 2020
#3rd | By Desk

Biskup Perić pozvao na pokretanje procesa beatifikacije fra Blage Brkića

Stota obljetnica rođenja misionara i franjevca Blage Brkića u nedjelju je obilježena u širokobriješkom selu Rasno, rodnom mjestu ovog franjevca.

Fra Blago Brkić prvi je franjevac koji je iz hercegovačke franjevačke provincije otišao u Afriku kao misionar 1968. godine.

U Kongu je kao misionar proveo 25 godina. Na jezik kiluba preveo je Bibliju i druge vjerske knjige, a vjerskim programom i svetom misom obilježena je njegova stota godišnjica rođenja.

Misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski biskup msgr. Ratko Perić koji je govoreći o životu i djelu fra Blage pozvao provincijala hercegovačke franjevačke provincije da pokrene postupak beatifikacije fra Blage Brkića (postupak kojim crkva proglašava blaženika, stupanj ispod titule sveca).

Tamošnji župnik, fra Jozo Sopta, kazao je kako je najveće djelo pokojnog fra Blage prijevod biblije na kiluba jezik, kao i činjenica da su današnjoj svečanosti prisustvovala četvorica kongških svećenika koji govore hrvatski zahvaljujući fra Blagi.

-To je monumentalno djelo koje ne smije biti zaboravljeno. Plod njegova rada su bogoslovi iz Konga koji su tu došli, a govore hrvatski zahvaljujući njemu – ocijenio je fra Sopta.

Fra Blagina rodbina ponosna je na dostigunća ovog franjevca.

-Fra Blago je bio jedna velika ljudska veličina i puno je više uradio za svoje ljude od mnogih drugih. Danas mu želimo izraziti zahvalnost koju zasigurno zaslužuje kao netko tko je ispisao povijest ovoga kraja – rekao je jedan od njegovih rođaka.

Na fra Blaginoj rodnoj kući i u njegovu čast otkrivena je i spomen ploča, autora Stjepana Skoke, dekana Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a koju su postavili franjevci i rodbina. Hrvatske pošte Mostar izradile su i prigodnu marku povodom fra Blaginog rođendana i dana materinskog jezika.

Tijekom prigodnog programa predstavljeno je drugo izdanje knjige “Razgovori s Bogom”, a održano je i nekoliko predavanja o liku i djelu ovog franjevca.

Fra Blago je umro u Širokom Brijegu 26. kolovoza 2009. godine u 90. godini života, 73. godini redovništva i 67. godini svećeništva. Pokopan je na groblju Mekovcu na Širokom Brijegu./HMS/