Published On: Thu, Nov 20th, 2014

Lajčak: Manje Daytona, više ispunjenih obećanja

Europska unija očekuje formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u listopadu bez odgađanja koja će raditi na ispunjavanju preuzetih obaveza na putu BiH k Europskoj uniji, kazao je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Republike Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav
Lajčak.

Danas je u Sarajevu razgovarao s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, a novinarima je kazao da je novi pristup Europske unije prema BiH zapravo pružena ruka Bosni i Hercegovini, dodajući da EU želi da vidi napredak da bi BiH aplicirala za kandidatski status.

Lajčak je naglasio da nove bh. vlasti moraju imati legitimitet da se bave ključnim reformama u BiH kao što su ekonomsko-socijalne reforme da bi se poboljšao život građana BiH, potom da rade na funkcionalnosti države te da rade na ispunjavanju obaveza koje je preuzela u smislu europskih integracija.

Osvrnuo se na činjenicu da će za dva dana biti obilježena 19. godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kazavši da je BiH danas na mnogo boljem mjestu jer ima suverenitet među demokratskim državama i zemlja koja je opredjeljenja za europski put.

”Potrebno je da se manje čuvaju daytonska jamstva za svaki od konstitutivnih naroda, a da se više razmišlja kako da BiH funkcionira bolje da bi ispunila očekivanja građana. Dayton je ogroman faktor stabilizacije, ali svi smo modernizirali naše ustave da bi bili u stanju da odražavaju potrebe ovog stoljeća i nadam se da je i BiH spremna to uraditi”, mišljenja je Lajčak.

Na sastanku je konstatirano da nova inicijativa EU daje novu šansu BiH, a Lagumdžija je izrazio uvjerenje da je moguće, ne snižavajući kriterije i obaveze koje BiH treba ispuniti, uskoro doći do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno stupanja na snagu tog sporazuma.

Smatra da BiH ima šansu i za predavanje kredibilne aplikacije koja bi mogla rezultirati da BiH dobije kandidatski status u mjeri u kojoj BiH bude ispunjavala obaveze u smislu ekonomskih reformi, vladavine prava i reforme u domenu jačanja administrativnog kapaciteta.

Naglasio je i da je važno da se vlast što prije formira da bi ova inicijativa bila sastavni dio okupljanja vlasti na svim nivoima.

Govoreći o IPA fondovima koji se mogu koristiti putem regionalne suradnje, Lagumdžija je naglasio da se radi o sredstvima od 11,7 milijardi eura koja mogu koristiti šest zemalja, a novi prisut prema zapadnom Balkanu otvara pristup novim IPA fondovima za projekte regionalne suradnje.

Lagumdžija je zahvalio Lajčaku na podršci koju njegova zemlja pruža od podrške za novu inicijativu EU prema BiH kao i pomoći koju je Slovačka pružila BiH nakon katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile u maju ove godine.

Posljednja posjeta Lajčaka BiH bila je prije dvije i po godine, a u okviru ove posjete će razgovarati s bh. liderima i novoimenovanim članovima Predsjedništva BiH.