Published On: Čet, stu 20th, 2014

Nevjerojatna hrabrost: Otišla u Siriju spasiti kćer nakon što se udala za džihadistu

Prekrivena crnim veom iz kojeg su joj virile samo oči, Nizozemka Monique iz Maastrichta uspijela je prevariti dušobrižnike Islamske države da je jedna od njih. I to joj nije bilo prvi puta, piše NL Times.

Monique se u Siriju uputila još u listopadu, ali bezuspješno je lutala ulicama velikog i nepoznatog grada u potrazi za svojom kćerkom Aichom koja se ondje početkom godine otišla udati za jednog džihadistu.

Priznavši sama sebi da nije uspjela, vratila se u Nizozemsku. Vrlo uskoro, 19-godišnja Aicha zvala ju je upomoć. Život u Islamskoj državi nije bio ono što su joj predstavili prije nego je tamo došla, bio je daleko od toga. Mlada se djevojka stoga željela vratiti kući.

Monique se za pomoć obratila policiji u Maastrichtu, ali bilo je uzalud. Upozorili su je da ne ide u Siriju jer je preopasno, a pomaganje džihadistima je kažnjivo. Monique nije željela odustati, pa je još jednom zaogrnula veo cijenjen u kalifatu, dogovorila sastanak s kćerkom i pomogla joj da uđe u Tursku.

Sada se obje nalaze u toj državi, jer djevojka prilikom prelaska granice sa sobom nije imala putovnicu. Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova interveniralo je kod turskih vlasti i poručuju da bi majka i kćer već ovog tjedna mogle biti vraćene u Nizozemsku.

‘Željela se vratiti kući, ali nije mogla napustiti Raku bez pomoći’, poručio je njihov odvjetnik. Obje su uspjele pobjeći, ali su uhićene i zatvorene na turskoj granici. Nizozemska Vlada sad posreduje u njihovom puštanju.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare