Published On: Pet, tra 12th, 2013

Lagumdžija u Beogradu: Ubrzati pregovore o granicama

BEOGRAD – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u petak se u odvojenim susretima u Beogradu sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem, predsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.
Kakoje priopćeno iz Lagumdžijina ureda, tijekom svih razgovora sugovornici su zaključili kako je potrebno da se povjerenstva za granice sastanu što prije. Naglašeno je kako postoji solidna osnova za stručne razgovore, budući da dvije zemlje već imaju parafiran sporazum o određivanju granične crte.
Dogovoreno je da se intenzivira komunikacija između relevantnih institucija, a kroz bilateralne političke konsultacije na razini zamjenika ministra, kako bi se odredio datum i napravile sve potrebne pripreme za zajedničku sjednicu dvije vlade do kraja ove godine.
Do tada bi se na stručnoj razini usuglasili bilateralni sporazumi za potpisivanje, među kojima i imovinsko-pravni sporazum, sporazum o granici i druga bilateralna pitanja.
Naglašeno je da resornu suradnju prati ugovorno reguliranje odnosa, što potvrđuje i preko 50 potpisanih sporazuma, od ekonomske, znanstveno i tehnološke suradnje, do konzularne zaštite i uzajamnog pružanja konzularnih usluga u trećim zemljama. U proceduri je desetak novih sprazuma od kojih su dva spremna za potpisivanje – sigurnosni sporazum i Ugovor o izručenju.
Lagumdžija je, navodi se u priopćenju, pozvao ministra Mrkića na trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Republike Srbije i Republike Turske, a ostalo je da se odredi točan datum.
Na svim sastancima zaključeno je kako se potpisani Protokol o suradnji tužiteljstava BiH i Srbije mora dosljedno provoditi. S tim u vezi, nedavno uhićenje državljanina BiH Honde u Srbiji, a nakon potpisivanja protokola, predstavlja kršenje istog.
U tom kontekstu, sugovornici su zaključili da će učiniti sve kako bi se ovaj slučaj okončao u skladu s duhom i slovom predmetnog sporazuma, što znači da u ovakvim slučajevima jurisdikciju trebaju imati institucije Bosne i
-Hercegovine. To će biti jedini pokazatelj jesmo li spremni raditi, a ne samo da se verbalno zalažemo za vladavinu prava. Razgovarano je i o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala i sustavne korupcije nastale na ratnom profiterstvu i tranzicijskim pljačkama, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.