Dodik: Komšić je pobačaj na izborima. Tko njega nešto pita?

TREBINJE – Predsjednik RS-a Milorad Dodik je danas u Trebinju ponovio negativne izjave o članu Predsjedništva BiH Željki Komšiću, dok je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ustvrdio da je “beznačajna politička figura, koji čak nije prvi ni u svojoj stranci”.
Na pitanje da prokomentira Komišićev stav da neće ići u Beograd na sastanak s Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije, Dodik je rekao da će se „zbog toga sigurno uznemiriti Balkan“.
Oni su davno izgubili RS
-Komšić je pobačaj na izborima. Tko njega nešto pita? Možete misliti kako me je njegova izjava potresla – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Trebinju i dodao da tri člana Predsjedništva BiH donose odluke, a ne jedan.
Komentirajući jučerašnju Izetbegovićevu izjavu da je RS “bazirana na kostima i genocidu počinjenom u Srebrenici”, i da nikada neće biti izvan područja BiH, Dodik je rekao da se Izetbegović ne pita ni za jedno pitanje u RS i da ocjene koje daje neće ga „učiniti zadovoljnijim“.
-Oni su davno izgubili RS i ničim ne upravljaju u RS. Izetbegović se ni o čemu ne pita u RS. On je samo puki predstavnik bošnjačkog naroda i neka se bavi svojim poslom onako kako može i neka provodi Islamsku deklaraciju svog oca na način kako je i planirao da uradi – ustvrdio je Dodik.
Dodao je i da “RS sebe ne doživljava ništa više od onoga što joj je Dayton propisao”. Tvrdi i da to što Izetbegović uzima sebi za pravo da komentira predsjednika jedne suverene države, kakva je Srbija, govori o njegovoj „uvjerenosti da ima pravo na sve“.
Srpska se ne bavi Federacijom
-Izetbegović je jedan od tri člana Predsjedništva i da BiH ne može progovoriti sve dok nema stav sva tri člana – kazao je entitetski predsjednik i dodao da Izetbegović to pravilo krši. Naveo je i da Izetbegovića u RS „treba ignorirati“.
Osvrćući se na jučerašnju posjetu BiH komesara za proširenje Štefana Filea, Dodik je rekao da angažman europskog komesara doživljava pozitivno, ali da su problemi u Federaciji, u kojoj ne dozvoljavaju bilo kakvo napredovanje u rješavanju europskih pitanja.
Ponovio je da je RS ranije izašla sa stavom koji podrazumijeva način promjene Ustava na osnovu odluke “Sejdić-Finci” te dodao da se taj entitet ne bavi pitanjima Federacije BiH i neće joj predlagati rješenja.
Dodik je potvrdio i da se, kako je naveo, vrše određene pripreme za njegovo obraćanje parlamentu o aktualnoj situaciji u RS i BiH.
BiH mnogo stoji RS
-Očigledno je da BiH mnogo stoji RS u izravnim izdvajanjima i indirektnim štetama koje su ogromne i u tom pogledu želimo izaći sa jednom realnom analizom i parlamentu ponudimo određene zaključke, dodao je on.
Ustvrdio je da RS „ima ogromne probleme u BiH i svako to vidi“ te da je njezin fokus jačanje dejtonske pozicije.
Upitan da objasni razlog svoje posjete Trebinju, Dodik je rekao da je došao “sresti se s nekim dragim ljudima, prvenstveno s vladikom Grigorijem i popričati o nekim događajima i stvarima koji su dobri za Trebinje”.
 
dnevno.ba