Published On: Pet, tra 12th, 2013

NJIMA JOŠ TRAJE APRILILI: Lijanovići daju 77 dana roka strankama, pa kreću na ulice

MOSTAR – Narodna stranka Radom za boljitak odlučila je dati vladajućoj sedmorki 77 dana roka za rješenje pitanja provedbe presude slučaju Sejdić-Finci, ili će u protivnom pokrenuti masovne prosvjede.
Zaključilo je to predsjedništvo stranke na svojoj 58. sjednici na kojoj je odlučeno da će na eventualne prosvjede pozvati sve građane i organizacije.
Šamar na licu cijele BiH
-Jučerašnji šamar na licu cijele BiH, primili smo zahvaljujući liderima „šestorke“, njihovoj nebrizi i neispunjenim obećanjima koje su dali i pred javnošću, građanima i međunarodnim predstavnicima. Zbog njih, sramota je i nas što se kao zemlja brukamo u vanjskoj politici, rekao je novinarima Mladen Ivanković, predsjednik stranke.
Dodao je kako namjera „šestorke“ nije ni napredak ni europski put BiH.
-Njihova namjera je da vladaju, a da ne urade ništa za građane i zemlju.  Cilj im je vladanje bez obzira na to što je ekonomska i politička situacija sve gora u našem društvu. Predstavnici Vijeća Europe i Europske unije su jasno kazali da izbori 2014. neće biti priznati ukoliko do tada ne uskladimo Ustav i Izborni zakon BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, provođenjem presude Sejdić-Finci, rekao je Ivanković i dodao kako je ”njihovo pravo je da se bore za vlast, ali ovo što rade je neopravdano i nekorektno”.
Zbog toga će, kako kaže, pozvati sve građane da ih, ili natjeraju da to pitanje riješe, ili da se maknu sa političke scene.
Semafor za odbrojavanje
Boljitak, najavio je Lijanović, u ponedjeljak 15. travnja 2013. godine postaviti semafor koji će od tog datuma odbrojavati postavljeni vremenski rok od 77 dana.
Njegova stranka je, kako tvrdi, napustia parlamentarno povjerenstvo, ustrojeno da riješi pitanje presude Sejdić-Finci, zbog politikantskog i neodgovornog ponašanja stranaka „šestorke“.
Boljitak je, kaže Lijanović, predlagao ustavne promjene koje predviđaju jednodomni parlament s ad hoc klubovima naroda koji bi odlučivali o vitalnom nacionalnom interesu, da se članovi predsjedništva biraju iz parlamentarnog doma, ukidanje kantona i prebacivanje njihovih nadležnosti na općine i Federaciju, čime bi se napravile uštede od 500 milijuna KM godišnje.
Boljitak će na moguićim prosvjedima zatražiti od lidera stranaka da odstupe i prepuste provedbu presude Sejdić-Finci nekome drugom ”tko ima želju, volju, namjeru i sposobnost da to pitanje riješi”.
dnevno.ba