Published On: Pet, tra 12th, 2013

Akcija policija na Balkanu: Pretresi i u Hercegovini

U tijeku je međunarodna akcija uhićenja osoba koja se bave nelegalnom trgovinom droge, koja se provodi u Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Srpske Radoslav Jovičić. On je novinarima u Beogradu rekao da akciju provode policije Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u suradnji sa specijalnim tužiteljstvima.
“U tijeku je akcija međunarodnog karaktera na rasvjetljavanju teških oblika organiziranog kriminala u pogledu nelegalne trgovine drogom”, naveo je Jovičić. Jovičić je ocijenio da ova akcija pokazuje da se policije u regiji zajedno bore protiv organiziranog kriminala.
“Jedna policija u regiji ne može ništa sama uraditi. Ukoliko kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi?”, upitao je ministar unutarnjih poslova Srpske. On nije htio da govori o broju uhićenih, niti detaljima akcije, ali je najavio da će o tome danas upoznati kolege iz regije na skupu u Beogradu.

Hrvatska policija provodi u Dubrovniku, Zagrebu i Splitu akciju usmjerenu protiv narkomafije, javlja Hrvatska-radio televizija. Policija pretražuje kuće i objekte u Dubrovniku, a maskirani pripadnici sa automatskim oružjem nalaze se na dubrovačkim i zagrebačkim ulicama.
Akcija na dubrovačkom području počela je u 05 sati i navodno predstavlja završetak velikog kriminalističkog istraživanja koje se provodi već duže vremena.
Prema neslužbenim saznanjima, u tijeku je pretres stana poznatog ultimat fight borca iz Dubrovnika Ajlina Ahmića-Iće. Hrvatski mediji javljaju da koordinirana akcija traje i u BiH, Crnoj Gori i Albaniji.
Iz MUP-a Republike Srpske je priopćeno da je u međunarodnoj akciji policija Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske uhićeno više od 50 članova organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom opojnim drogama na ovom području.
U akciji kodnog naziva “Šetač” zaplijenjeno je više od 350 kiliograma skunka i pola kilograma heroina, kao i veća količina minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog naoružanja.

Postupajući po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u združenoj akciji sa pripadnicima MUP-a R. Srpske, uz asistenciju MUP-a HNŽ i MUP-a KS, danas, 12.04.2013.godine, u jutranjim satima, izvršili su pretrese objekata na većem broju lokacija, te je slobode lišeno 7 osoba.
Pretresi su izvršeni na području Ljubuškog, Čitluka i Stoca, a osobe lišene slobode se sumnjiče da su izvršile krivično djelo ‘Organizirani kriminal’ iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom ‘Neovlašteni promet opojnih droga’ iz člana 195. KZ BiH, priopćeno je iz SIPA-e.
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam Tužiteljstva BiH, na području BiH provode se združene aktivnosti policijskih djelatnika SIPA i MUP-a RS. Na terenu djeluje više desetina policijskih službenika, koji su na području Sarajeva, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Bileće, Stoca, Trebinja, Ljubuškog i drugim lokacijama, lišili slobode 18 osumnjičenih, a u tijeku su pretresi na više lokacija.
Zajedničke aktivnosti realizirane su uz podršku projekta IPA 2010-jačanje tužiteljske mreže, koji vodi Europska unija, kao i SELEC centra za policijsku suradnju zemalja Balkana u Bukureštu.

Deset osoba uhićeno je Crnoj Gori u međunarodnoj policijskoj akciji s ciljem suzbijanja organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. Ove osobe uhićene su u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i Cetinju, javljaju crnogorski mediji.