Utorak, 16 srpnja, 2024

Kusturica: Ne uznemiravaju me napadi iz “federalnog Sarajeva”

Must Read

Emir Kusturica u utorak je u Višegradu novinarima pokazao dopis Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Radnici angažirani na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu prije par dana su počeli rušiti zid s tvrđave kraj Trebinja, zbog starog kamena, a nakon protesta građana Kusturica je u jednom intervjuu beogradskom listu nazvao karaulu „građevinom okupatora“.

Rušenje austrougarske tvrđave izazvalo je oštre reakcije javnosti, a pojedini građani Trebinja su organizirali i prosvjede.

Kusturica je, međutim, rekao „da nikada nijedna karaula nije proglašena nacionalnim spomenikom, pa neće biti ni ona na brdu Strač kod Trebinja“.

Ustvrdio je i da se „u osnovi ne uznemirava na uzbunu i navodne zabrane odvoženja kamena iz Trebinja za Andrićgrad, niti na napade iz federalnog Sarajeva“.

-Mi gledamo svoja posla i gradimo grad koji je u osnovi multietnički jer sadrži građevine od srednjovjekovne srpske vlastele, turske imperije, austrougarske vladavine i neoklasicizma, rekao je Kusturica, preniojela je Fena.

Potvrdio je kako će na godišnjicu početka gradnje grada od kamena 28. lipnja, na Vidovdan, na završenom gradskom trgu biti podignut spomenik Ivi Andriću visok 2,40 metara koji će „plivati na vodi“.

-Tada će biti završen i Andrićev institut, zatim gradska kuća pa robna kuća i gradska kafana `Jalija`, jer se u tursko, pa i u Andrićevo vrijeme tako zvao ovaj jezičak zemlje smješten na ušću rijeke Rzava u Drinu, rekao je Kusturica.

Radovi na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu počeli su 28. lipnja prošle godine, a Vlada Republike Srpske nedugo zatim donijela je odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje „Andrićgrada“ oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Projekt izgradnje “Andrićgrada” realizira se po ideji Emira Kusturice, a prema ranijim najavama koštat će oko 30 milijuna maraka.

Vlada Republike Srpske, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad ranije su formirale i zajedničko poduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima Kusturica.

Negodovanje opozicije u RS ranije je izazvalo i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS-u, samo zbog izgradnje “Andrićgrada”.

Opozicija je tada tvrdila da se zakon mijenja samo kako bi se za realizaciju projekta “Andrićgrad” utrošila sredstva koja po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS ima općina Višegrad.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -