Nedjelja, 26 svibnja, 2024

ZAJEBI ČINJENICU ŠTO U BIH RADE HRVATIMA: Za Perece BiH je simpatična zemlja bez stresa poznata po humoru

Must Read

Prema mišljenju građana država nastalih na području bivše Jugoslavije, Hrvati su kulturni, ispolitizirani, gostoljubivi, vrijedni, ratoborni, distancirani, miroljubivi i lijeni.

Pokazalo je to istraživanje profesora Bože Skoke sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka, koji je istraživanjem želio želio obznaniti kako narodi bivše zajedničke države danas gledaju jedni na druge. 

Imidž Hrvatske je, pokazuje nekoliko istraživanja provedenih u posljednje vrijeme, daleko pozitivniji nego što to smatraju i analitičari i građani. Najpozitivniji je u Makedoniji a, očekivano, najnegativniji u Srbiji s kojom je Hrvatska bila u ratu.

Međutim, iako je na prvom mjestu asocijacija na ratna zbivanja, već na drugom se ističu njene ljepote, privredna razvijenost, dobre ceste, kulturna baština, itd. Pogleda li se je li Hrvatska model za približavanje euroatlantskim asocijacijama, u Srbiji ju kao takvu ne vide ali je ta percepcija izražena u Makedoniji te Bosni i Hercegovini.

Usporede li se istraživanja o tome kako Hrvati vide svoje susjede, onda najbolju sliku imaju o Mađarima, Talijanima i Austrijancima, dok je nešto lošija slika bila o Slovencima zbog graničnog sporenja u Savudriji. Hrvati, međutim, priznaju Slovencima da su napredniji u ekonomiji i demokratiji. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj se na nju gleda kao na simpatičnu zemlju u kojoj nema stresa, koja je poznata po gastronomiji i humoru ali to pokazuje, “kako BiH ne gledamo kompleksnije, ne doživljavamo je politički”, ističe Skoko.

Srbi misle da su Hrvati genocidni, ratoborni, ispolitizirani te kulturni i distancirani. Zanimljivo je kako svi narodi, osim Slovenaca, u značajnijoj mjeri smatraju kako su Hrvati vrijedni, a jedino su slovenski ispitanici visoko rangirali tezu kako su Hrvati lijeni.

Vice versa, Hrvati najčešće percipiraju Srbe kao ratoborne, nacionaliste, agresivne i domoljubne. Za Hrvate su Bošnjaci vrlo religiozni, a odmah potom gostoljubivi, konzervativni, duhoviti, tradicionalisti i veseli ljudi.

I ovo je istraživanje dobrim dijelom potvrdilo ona prethodna u kojima ispitanici kao najpozitivniju karakteristiku Hrvata navode da su kulturni. Riječ je o stereotipu, naglasio je Skoko, koji je je prisutan stotinjak godina kako među intelektualcima tako i građanima susjednih naroda. “Hrvati su kulturan narod ali su, navodi se uz taj stereotip, i dosta ispolitizirani, uštogljeni pa i hladni”, kazao je Skoko, a prenosi Deutsche Welle.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -