Subota, 25 svibnja, 2024

Dokument otkriva: Neće biti nacionalnog preglasavanja

Must Read

Stranke potpisnice će pored utvrđenih prioriteta djelovanja dogovarati i druge projekte koje bude potrebito realizirati. Stranke potpisnice će u pravilu usuglašavati rješenja u radnoj fazi izrade zakona, propisa ili drugog akta prije stavljanja u službenu proceduru. U pravilu nastojati i osigurati donošenje zakona, propisa ili drugog akta bez nacionalnog ili stranačkog preglasavanja. Svaka od strana odredit će koordinatora za razinu Federacije BiH koji će koordinirati suradnju, rješavati sporna pitanja i po potrebi predlagati međustranačke dogovore.

Zaključak sporazuma

Ovo je zaključak sporazuma koji su potpisali predsjednici SDP-a BiH i HDZ-a Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović. Dva dokumenta s potpisima lidera stranka, te premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i potpredsjednika HDZ-a Marinka Čavare potvrđuju opredijeljenost stranaka za međusobnu suradnju na svim razinama vlasti u razdoblju od 2012.do 1214., te definiraju prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na razini FBiH. Stranke su nakon potpisanog sporazuma, kako doznajemo, već poduzele i određene korake koji će dovesti do rekonstrukcije vlada na svim razinama, odnosno tamo gdje SDP i HDZ imaju većinu.

Konkretni koraci

Dokument u čijem smo posjedu otkriva konkretne korake suradnje, prioritete, ali i daljnje dogovore. Sporazum je sastavljen u 12 točaka koje predviđaju: ubrzan proces europskih integracija, ispunjavanje obveza vezanih uz punopravno članstvo u NATO-u, ostvarivanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda, ostalih i svih građana na cijelom prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, jedinstven ekonomski i pravni prostor, decentralizacije vlasti uz dosljedno poštivanje ustavnih nadležnosti, sigurnost, vladavina zakona i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, ubrzan ekonomski razvitak koji uključuje: razvoj putne infrastrukture i energetskog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i restrukturiranje gospodarstva, vođenje odgovorne fiskalne politike, zaštita dostojanstva branitelja, reorganizacija federalnih ministarstava sukladno ustavnim nadležnostima, učinkovita državna uprava, te održivo kvalitetno mirovinsko osiguranje i zdravstvo. Detalje i dio koji se tiče provedbe objašnjeno donosimo u 12 točaka.

http://www.vecernji.ba/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -