Published On: Pet, lis 19th, 2012

Krivične prijave za lažne Srebreničane

Srebrenica – Prema podacima MUP-a Republike Srpska prebivalište u Srebrenici od izbora odjavilo je 349 osoba, a predstavnici Srpskog najavili su da će biti podnesene kaznene prijave protiv svih koji su vršili nezakonitosti.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da MUP RS provjerava prijave prebivališta u Srebrenici za protekle izbore i da će podnijeti kaznene prijave protiv svih koji su vršili nezakonitosti. Dodik je rekao da se postavlja pitanje da li je netko tko se prijavio prije izbora, a poslije toga odjavio, počinio prijevaru.

– Protiv svih će biti podnesena kaznena prijava za prijevaru. MUP RS sada provjerava tko se prijavio dva mjeseca prije izbora, tko odjavio i tko će se odjaviti za šest mjeseci – rekao je Dodik za RTRS.

Istaknuo je da pravi problem predstavlja podmetanje neovisnog kandidata za načelnika općine Srebrenica Radojice Ratkovca, zbog koga su se rasuli srpske glasovi, što je dovelo u pitanje pobjedu kandidata “Koalicije za Republiku Srpske” Vesne Kočević.

Da su izbori u Srebrenici vrvjeli mahinacijama potvrdilo je i ponovno prebrojavanje glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu sa sedam biračkih mjesta u ovoj općini, gdje su utvrđena značajna odstupanja mahom u korist bošnjačkih političkih partija, kojima je pripisano nekoliko stotina glasova, za koje je utvrđeno da su nepostojeći.

Predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović rekao je jučer da srpski političke partije koje su činile “Koaliciju za Republiku Srpske” na lokalnim izborima u Srebrenici traže da se ponove izbori na šest biračkih mjesta u ovoj općini i ponovno brojanje 358 nevažećih glasačkih listića.

– Uputili smo žalbe i ukazali na neregularnosti i netočnost izbornih rezultata na biralištima Sućeska, Podravanje, Brežani, Urisići, Potočari i Vatrogasni dom. Tražimo da se izbori ponove i provedu regularno na tim biralištima – rekao je Pavlović.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je da će biti uspoređeni rezultati ponovnog prebrojavanja glasačkih listića s rezultatima koje je Komisija dobila od biračkih odbora.

– Ako utvrdimo da bi počinjena nepravilnost mogla utjecati na izborni rezultat, tada CIK može poništiti izbore na određenom biračkom mjestu – rekla je Pirićeva i dodala da se u slučaju da se utvrde nepravilnosti, koje ne utječu na izborni rezultat, utvrđuje odgovornost članova tijela za provedbu izbora.

Sukob u SIP-u
Član CIK-a Suad Arnautović rekao je da je unutar Komisije došlo do oštrog razmimoilaženja u pogledu primjene metoda brojanja i verifikacije jednog broja nepotvrđenih glasačkih listića za Srebrenicu, što je predsjednik CIK-a Branko Petrić negirao. Perić je kazao da se kompletna procedura provodi u skladu sa zakonom na isti način kao i na izborima 2006. i 2008. godine i to za sve općine u BiH, te da je Arnautovićeva stvar ako je problem što se zakon primjenjuje na sve.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da je “javna tajna” da je Arnautović promotor bošnjačkih političkih partija.

Share0 2 2

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare