Subota, 15 lipnja, 2024

Zašto su Nijemci uspješni?

Must Read

Na listi najvećih tvrtki na svijetu “Global 500” i SAD i Japan, čak i Francuska imaju više predstavnika nego Njemačka.

Međutim, na listi “Hidden Champions”, koja obuhvaća srednjake, od 2734 tvrtke od svjetskog značaja 1307 su njemačke.

Neprekinuto uspješan njemački izvoz je spasio Njemačku od pogubnih posljedica gospodarske krize, a čak četvrtinu tog izvoza osiguravaju ne gospodarski kolosi, nego baš srednjaci.

To je svjetski fenomen, i prema broju takvih tvrtki na milijun stanovnika Njemačka je u svjetskom vrhu. Na milijun stanovnika Nijemci imaju 16 takvih tvrtki, Francuzi samo 1,1 a Amerikanci 1,2.

Njemačka je, za razliku od većine velikih konkurenata, do kraja 19. vijeka bila skup malih država od kojih je svaka morala se internacionalizira ako je željela rasti.

U mnogim njemačkim regijama vijekovima su razvijane kompetencije za određena područja, pa je tako vjekovna vodeća uloga Matematičkog fakulteta u Göttingenu zaslužna što se u tom kraju danas nalazi 39 uspješnih proizvođača mjerne tehnike.

Nijemce su do izbijanja krize zbog toga nazivali staromodnim, a danas im se zbog te staromodnost, kako vidimo, svi dive i na njoj im zavide. Nijemci nisu zarad opsesije sektorom usluga i trgovine financijskim derivatima, za razliku od Amerikanaca i Britanaca, uništili proizvodni sektor. Naprotiv.

A nisu ni ludovali s rastom plaća, odnosno troškova rada, nego su ih od 2002. do 2010, s kratkim iskakanjem 2008-2009, držali pod kontrolom. U Njemačkoj su tada troškovi rada porasli za šest posto, u Francuskoj za 26, u EU prosječno za 22 posto.

Dalje, malim i srednjim poduzećima, na koje se oslanja Njemačka, nije nužna svjetska konkurencija da bi na potrebnoj razini držali svoju produktivnost i kvalitetu, vrlo snažnu konkurenciju imaju i kod kuće, pa čak iu granicama užeg regiona u kome djeluju.

Nedavno je od Nijemaca zahtijevano da oznaku “Made in Gemany” stavljaju samo na proizvode koji su bar 40 posto proizvedeni u Njemačkoj. Ta se oznaka smatra tako snažnom preporukom da bitno utječe na konkurentnost. Izmislili su je Englezi 1887. da bi njemačke proizvode omalovažili.

Inovacijska snaga Nijemaca također je u temelju njihovog uspjeha i zainteresiranima daje primjere za usporedbu: Njemačka po stanovniku ima dvaput više patenata nego Francuska, četiri puta više nego Italija, pet puta više nego Velika Britanija 0,18 puta više nego Španjolska 0,56 puta više nego Portugal 0,110 puta više nego Grčka. Bolji od sugrađana kancelarke Merkel po inovativnosti su, priznaju Nijemci, Švicarci i Šveđani.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -