KRISTIJAN NEKOME PRIJETIO? Veleposlanici PIK-a podržali su Schmidta zbog prijetnji, ali nisu precizirali kojim

SARAJEVO – U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, upućenih Kristianu Šmitu, veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIK) ponovno su izrazili čvrstu i dosljednu podršku Šmitu i njegovoj ulozi u BiH u nadgledanju provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

– Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su Bosni i Hercegovini potrebne – navodi se u saopćenju PIK-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozivaju „glavne aktere u cijeloj Bosni i Hercegovini da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s ​​kojima se ova država suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu“.

Veleposlanici zemalja članica PIK-a zahvalili su Šmitu na opredijeljenosti da surađuje sa svim akterima u BiH na iznalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provedbu preostalih elemenata Programa 5+2, što bi dovelo do uspješnog završetka međunarodne supervizije. u BiH.

– Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora PIK-a spremni su pružiti pomoć i podržati lokalne dužnosnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u Bosni i Hercegovini.