Utorak, 28 svibnja, 2024

Ovo su dobrobiti šutnje

Must Read

U današnje vrijeme gotovo je teško ostati sam u tišini uz sve obaveze koje nas čekaju, no stručnjaci vjeruju da vrijeme koje provodimo na ovaj način može donijeti mnoge dobrobiti.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija često se naziva “tihim ubojicom”. Neka su istraživanja pokazala da boravak u tišini može pozitivno utjecati na njezino smanjenje. Na primjer, u studiji provedenoj 2006. godine otkriveno je da dvominutna tišina nakon slušanja glazbe može značajno smanjiti otkucaje srca i krvni tlak.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdili dugoročni učinci šutnje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Poboljšanje koncentracije

Tišina nam može značajno pomoći da se bolje fokusiramo. Tijekom studije 2021. 59 sudionika obavljalo je zadatke u tri različita okruženja – uz tišinu, buku i razgovor u pozadini.

Ljudi koji su radili u tišini imali su najnižu razinu stresa, ali i najmanje kognitivno opterećenje.

Smirivanje bujice misli

Neki stručnjaci vjeruju da nam učenje tišine i sami sa sobom može pomoći da se suzdržimo od nepotrebnog trošenja energije.

Učinak na mozak

Istraživanja provedena na životinjama iz 2013. godine došla su do zaključka da dva sata šutnje stimuliraju rast novih stanica u hipokampusu miševa, odnosno dijelu zaduženom za pamćenje i emocije, piše Avaz.

Iako to ne mora nužno značiti da su učinci identični i kod ljudi, rezultati istraživanja svakako su intrigantni i otvaraju mnoga polja za istraživanje.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -