Published On: Sri, velj 8th, 2023

Ovo su dobrobiti šutnje

U današnje vrijeme gotovo je teško ostati sam u tišini uz sve obaveze koje nas čekaju, no stručnjaci vjeruju da vrijeme koje provodimo na ovaj način može donijeti mnoge dobrobiti.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija često se naziva “tihim ubojicom”. Neka su istraživanja pokazala da boravak u tišini može pozitivno utjecati na njezino smanjenje. Na primjer, u studiji provedenoj 2006. godine otkriveno je da dvominutna tišina nakon slušanja glazbe može značajno smanjiti otkucaje srca i krvni tlak.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdili dugoročni učinci šutnje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Poboljšanje koncentracije

Tišina nam može značajno pomoći da se bolje fokusiramo. Tijekom studije 2021. 59 sudionika obavljalo je zadatke u tri različita okruženja – uz tišinu, buku i razgovor u pozadini.

Ljudi koji su radili u tišini imali su najnižu razinu stresa, ali i najmanje kognitivno opterećenje.

Smirivanje bujice misli

Neki stručnjaci vjeruju da nam učenje tišine i sami sa sobom može pomoći da se suzdržimo od nepotrebnog trošenja energije.

Učinak na mozak

Istraživanja provedena na životinjama iz 2013. godine došla su do zaključka da dva sata šutnje stimuliraju rast novih stanica u hipokampusu miševa, odnosno dijelu zaduženom za pamćenje i emocije, piše Avaz.

Iako to ne mora nužno značiti da su učinci identični i kod ljudi, rezultati istraživanja svakako su intrigantni i otvaraju mnoga polja za istraživanje.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Samo šuti