Published On: Uto, stu 23rd, 2021

KOŠARAC: Izetbegović krivotvoreći povijest pokušava prikupiti nešto glasova u dijaspori

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da turneja Bakira Izetbegovića po zemljama zapadne Europe i njegovi istupi pred predstavnicima bošnjačke dijaspore predstavljaju očajnički pokušaj prvog čovjeka SDA da prikupi još nešto glasova za svoje sulude, radikalne ideje stvaranja unitarne zemlje i majorizacije, pa čak i asimilacije Srba i Hrvata u BiH.

– Izetbegović je, očigledno, shvatio da njegova radikalna politika i političko nasljeđe “Islamske deklaracije” njegovog oca Alije imaju sve manje pristalica u BiH. Zbog toga je, zlorabeći vlastitu poziciju u Domu naroda Parlamenta BiH i poziciju slijepo poslušne ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, kao i dio bošnjačke diplomatsko-konzularne mreže, otišao pokušati još jednom prevariti one koje je SDA mnogo puta prevarila i koji su u vihoru građanskog rata morali napustiti BiH – rekao je Košarac Srni reagujući na višednevnu posjetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića predstavnicima bošnjačke dijaspore u zemljama zapadne Europe.

Prema riječima Košarca, Bakir Izetbegović nije otišao u europske zemlje da lobira za ulazak BiH u Europsku uniju, niti je državni novac trošio kako bi ovoj zemlji donio neku novu investiciju.

– Bakir Izetbegović je molio bošnjačku dijasporu da glasa za SDA, da svojim glasovima iz vreća ponište prava Srba iz Republike Srpske da imaju svoje legalne i legitimne predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentu BiH. Riječ je o teškoj zlouporabi službenog položaja i propaloj politici o kojoj domaći i međunarodni dužnosnici ne smiju više šutjeti, ukoliko zaista žele da BiH ima bilo kakvu budućnost – poručio je Košarac.

On je upozorio da Izetbegović glasove u dijaspori pokušava skupiti krivotvoreći dalju i bližu povjest BiH i propagirajući neostvarene ratne ciljeve bošnjačke politike.

– Tragikomična je Bakirova priča o “dobrim Bošnjanima”, o nastanku nacija i o raznim drugim glupostima koje još može prodati samo neupućenim predstavnicima bošnjačke dijaspore. U BiH Bakir Izetbegović više nije lider, već politička kukavica koja se krije iza bošnjačke opozicije i koja nema hrabrosti da o otvorenim pitanjima i budućnosti ove zemlje razgovara s predstavnicima Srba i Hrvata – naglasio je Košarac.

On je dodao da je politika radikalnog krila SDA, čiji su eksponenti Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Bisera Turković, izgubila podršku većeg dijela međunarodnih dužnosnika u Europi i SAD.

– To je politika uzurpacije institucija BiH, to je politika rušenja preostalih postulata Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. To je politika koja očigledno smatra da nametnuti Inzkov zakon služi samo za linčovanje Srba i Hrvata, dok, po Izetbegoviću i Džaferoviću, Bošnjaci mogu nekažnjeno negirati zločine, veličati vlastite zločince i vrijeđati žrtve. Zar slika Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića s islamskim radikalom Јasminom Mulahusićem ne govori više od tisuću riječi? – upozorio je Košarac.

Prema ocjeni Košarca, političko djelovanje Bakira Izetbegovića na svaki način potvrđuje ispravnost politika vodećih srpskih i hrvatskih stranaka u BiH.

– Politika radikalnog krila SDA, koja BiH vodi u nove konflikte, bit će neutralizirana političkim, institucionalnim, ustavnim i demokratskim sredstvima – zaključio je Košarac./Srna/HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
tutu
tutu
8 mjeseci prije

rece jedan Srbin 🙂

Pa ima li vecih pripovjedaca bajki od vas!

Chara
Chara
8 mjeseci prije

A kod kuće mu rudari umiru od gladi. I ne samo rudari…

Chara
Chara
8 mjeseci prije

Skupio je od dijaspore dobrovoljne priloge za BiH, koji nikad neće bih vidjeti.

Džaferbej
Džaferbej
8 mjeseci prije

Kako ih nije sramota lagati? Lažu iako znamo da lažu. Lažu iako su nam dostupni njihovi istorijski spisi.
Recimo načertanije Ilije Garašanina u kojem kaže, citiram:
“da istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.”