Published On: Thu, Dec 19th, 2013

KONAČNO: SDA zabrinuta zbog zastoja BiH

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je jučer  u Sarajevu redovnu sjednicu na kojoj je izražena zabrinutost zbog daljnjeg zastoja Bosne i Hercegovine na europskom putu, a što je uzrokovano neprovođenjem presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Članovi Predsjedništva istaknuli su da je, iako opozicijska politička stranka, SDA imala aktivno sudjelovanje u razgovorima koji su vođeni pod okriljem Europske komisije s ciljem implementacije presude.

– Nažalost, na samom kraju procesa pojavili su se otvoreni zahtjevi HDZ BiH koji izlaze izvan okvira presude i koji predstavljaju pokušaj da se implementacija presude o ravnopravnosti svih građana usmjeri na daljnje jačanje etničkog koncepta i teritorijalne podjele u BiH – navedeno je.

Predsjedništvo SDA poziva vladajuću koaliciju da, u skladu s odgovornostima koje ima, ponudi rješenja presude.

– SDA ostaje pri stavovima koje je do sada zastupala. Ukoliko ne bude dogovora u najskorije vrijeme, predlažemo da se nastavi procedura po amandmanima koji su još 2012. godine predani u Parlament BiH i koji su prošli komisijsku fazu – stav je Predsjedništva stranke.

Također, zaključeno je da Predsjedništvo SDA podržava stavove Gradskog odbora SDA u pogledu rješenja pitanja Mostara, a u skladu sa zakonima i Dejtonskim sporazumom.

– Smatramo skandaloznom odluku državnog ministra civilnih poslova Sredoja Novića i entitetskog ministra obrazovanja Gorana Mutabdžije da blokiraju sudjelovanje BiH u programu Erasmus +. Ovom odlukom se mladima BiH uskraćuje obrazovanje. Podržavamo prosvjede koji će biti organizirani u znak protivljenja ovakvom bahatom ponašanju resornog ministra manjeg bh. entiteta i inzistiranje da Vijeće ministara BiH donese odluku o pristupanju programu Erasmus + – stav je Predsjedništva SDA.

Odlučeno je i da će Redovna sjednica Glavnog odbora SDA biti održana 26. prosnica 2013. u Sarajevu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.