Published On: Thu, Dec 19th, 2013

8.870 KM – avantura u Brazilu košta više od 10 prosječnih plaća u FBiH

brazil-mapa2344Izuzimajući onu u 1. kolu s Argentinom u Rio de Janeiru, potražnja za ulaznicama za utakmice nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva vrlo je slaba.

Ako ćemo suditi prema podacima s FIFA-ine stranice za prodaju ulaznica i gledati pojedinačno po ekipama, lako ćemo zaključiti da su utakmice “Zmajeva” najneprivlačnije u grupnoj fazi Mundijala, ali ne zato što smo nezanimljivi ili neatraktivni publici.

Nije teško zaključiti zašto. Dok su navijači iz naprednijih svjetskih te Brazilu susjednih zemalja već počeli kupovati ulaznice, znajući da će ih iskoristiti, prosječan Bosanac i Hercegovac koji bi volio gledati “Zmajeve” u Brazilu za tu avanturu morat će izdvojiti otprilike deset prosječnih plaća u Federaciji BiH!

Let od 29 sati 

U iščekivanju ponuda turističkih agencija, jučer smo istražili koliko bi moglo koštati putovanje navijača BiH u Brazil. Pretpostavke su sljedeće – let iz Sarajeva u Rio de Janeiro 0,13 noćenja s doručkom u ovom gradu (u centru) te dvosmjerne avionske karte iz Rija za Kujabu i Salvador s povratkom isti dan. Prema jučerašnjoj ponudi s interneta, s pristojnim smještajem u dvokrevetnoj sobi hotela s tri zvjezdice to košta 8.870 KM 0,10 puta više od prosječne plaće u FBiH. Ako ste u jednokrevetnoj sobi, ukupna cijena je 11.440 KM.

Putovanje smo počeli s povratnom kartom iz Sarajeva za Rio de Janeiro, s polaskom 13. i povratkom 25. lipnja. S obzirom na to da je dolazak u Brazil dan prije prve utakmice s Argentinom (15 lipnja), a povratak u BiH dan nakon posljednjeg susreta grupne faze s Iranom, 26. lipnja, ovo je najekonomičnija varijanta.

Svakako, u slučaju prolaza BiH u drugi krug suma se drastično uvećava, ali u našoj potrazi smo se ograničili na grupnu fazu.

 

Hostel u Riju: Pristupačno, ali i neugledno

 

Da ste je kupili jučer, najjeftinija avionska karta od Sarajeva do Rija koštala bi 4.126 KM, s polaskom 13. lipnja u 13.15 sati i presjedanjem u Münchenu. Let traje ukupno 29 sati i pet minuta. U povratku, 26. lipnja, presjedanja su u Frankfurtu i Münchenu, a let je duži 0,33 sata i 10 minuta. Postoje i opcije letova preko Beča i Lisabona.Recimo i to da za ovu rutu možete kupiti kartu za oko 3.330 KM, ali pod uvjetom da u Riju ostanete do 28.lipnja, što znači da će u tom slučaju cijena smještaja poništiti ono što uštediti na putovanju.

Naime, prema jučerašnjoj ponudi na najpoznatijim stranicama za smještaj, cijena jednokrevetne sobe u iole pristojnom hotelu s tri zvjezdice u Riju košta 5.574 KM za 13 noći (s doručkom), a kada bi se tražio smještaj za dva dana duže, on iznosi 6.400 KM. Ako ćete, pak, uzeti dvokrevetnu sobu na 13 dana, koja košta 5972 KM, onda će vaš dio cijene smještaja iznositi 2.986 KM. Cijene hotela s četiri ili pet zvjezdica nećemo ni spominjati, jer su peterocifrene.

Hoteli i hosteli 

Može se, svakako, proći i još jeftinije, ali neugledne hostele sa zajedničkim smještajem u prostorijama s krevetima na kat po cijeni od 1.200 KM za 13 noći ipak ne možemo zvati pristojnom ponudom.

U našoj računici bazirali smo se na tome da je stalni smještaj u Riju, te da se u Kujabu, gdje igramo s Nigerijom, i Salvador, gdje se sastajemo s Iranom, putuje i vraća isti dan. Avionske karte za ta dva putovanja koštaju 1.375 KM.

Ako u Kujabu krenete ujutro na dan utakmice s Nigerijom (21 lipnja), cijena karte je 630 KM. Polazak je U 10.30, a povratak u Rio u 22:55 sati. S obzirom na to da je utakmica u 18 sati, na raspolaganju je dovoljno vremena.

Karta za Salvador je nešto skuplja 0,745 KM. Polazak je također na dan utakmice, 25. lipnja u 6.25 sati, a polazak natrag u Rio je u 19.20. Utakmica je u 13 sati po lokalnom vremenu. Nakon toga, slijedi povratak u Sarajevo.

I još nešto, tri ulaznice najjeftinije, treće kategorije, koštat će vas 383 KM (tri puta po 90 dolara).

Zauzeto 61 posto hotela 

Treba reći i to da je ponuda za hotele u Rio de Janeiru dosta oskudna. Osim činjenice da je 13 noći teško uvezati u bilo kojem hotelu na svijetu, ponudu dodatno sužava činjenica da će u Rio uoči meča s BiH 15. lipnja doći dosta navijača Argentine.

Prema jučerašnjim podacima sa stranice “booking.com”, u brazilskoj metropoli je za traženi 13-dnevni period bilo zauzeto 61 posto hotela.

Moguće ušteda 

– Smještaj u lošijem hotelu, motelu ili hostelu, ali u Brazilu to nije previše preporučljivo iz sigurnosnih razloga

– Smještaj u nekoliko različitih hotela na kraći period, jer su veće šanse da ćete bolje proći ako “isjeckate” 13 dana zato što je više hotela u ponudi.

– Detaljna pretraga cijena letova za Brazil s ostalih europskih destinacija na tražene datume. Možda vas dođe jeftinije čak is prijevozom iz Sarajeva na tu destinaciju.

– Eventualno pomjeranje datuma putovanja u Kujabu i Salvador, s mogućnošću noćenja u tim gradovima. Možda bi se isplatilo u slučaju da “isjeckate” boravak u Riju.

Džeparac

 

U Brazil, dakako, ne možete sa samo 8.870 KM. Ručak, večera, užina ili što god da ćete jesti osim doručka koji imate u hotelu, prijevoz, kava, piće … Sve će to dodatno podići cijenu svog boravka u Brazilu. A za koliko, stvar je individualna.

 

Besplatan krevet na Mundijalu

 

 

Putnici u Brazil otprilike će trećinu proračuna potrošiti na troškove smještaja. Brazilski hotelijeri davno su najavili drastična poskupljenja prenoćišta, neki čak i do 500 posto. “Dnevni avaz” otkriva kako uštedjeti novac u samo nekoliko klikova s ​​računala iz vašeg doma.
Mnogi su čuli za termin “couchsurfing”, ali rijetki znaju što je to. Naime, to je internetska mreža koja povezuje korisnike diljem svijeta, trenutno ih ima više od 3 milijuna iz cijelog svijeta, a koji nude i potražuju besplatan smještaj.

Sve se svodi na princip: ti si mene ugostio, sad ću ja tebe. Registrirajte se besplatno na “CouchSurfing.com”, potražite što se nudi u mjestu koje želite posjetiti (u našem slučaju u Kujabi postoje 492 registrirana korisnika, Salvadoru 2.271, au Riju 12.298), odaberite jedan od ponuđenih smještaja i kontaktirajte vlasnika.

Uz malo sreće eto besplatnog kreveta. Ono što se od vas očekuje je da ćete uzvratiti istom mjerom – ponuditi svoj kauč onome tko se nađe u vašem kraju.

Na logična pitanja tko je vaš potencijalni domaćin i što možete očekivati ​​od njega dobit ćete odgovor na njegovom profilu, na kojem se, osim osobnih podataka, nalaze i ocjene odnosno komentari ostalih “kaučsurfera” koji su ga upoznali. Komentari su neizbrisivi pa možete vidjeti da li se domaćin / gost popravio ili pokvario.

Sarajlija Boris Popović jedan je od 4.026 bh.. građana koji su registrirani na ovoj stranici. Za naš list kaže da su mu iskustva samo pozitivna. Jučer smo razgovarali s njim dok je bio u Portugalu, upravo preko “couchsurfing”.

– Sve je vrlo jednostavno. Potrebno je samo otvoriti profil i eto naći ćete sigurno besplatan smještaj.Zahvaljujući ovoj mreži, obišao sam mnoštvo zemalja diljem svijeta, a najzanimljivije mi je bilo u Berlinu, gdje mi je ljubazni domaćin našao i posao za ta dva mjeseca, koliko sam boravio u njegovom domu.

Izuzetno je zanimljivo vidjeti strance kako se brinu o meni, kupuju hranu, vode po izletima. Preporučio bih svim navijačima BiH neka obavezno probaju naći smještaj u Brazilu preko “CouchSurfing”, neće se pokajati – riječi su ovog Sarajlije.

Dakle, miševe u ruke, zaigrajte se malo, oslobodite avanturistički duh i organizirajte put u Brazil u vlastitom aranžmanu. Uostalom, dobronamjerni “CouchSurferi” u Brazilu, njih 146,72 tisuća, čeka vaš zahtjev …

A. MIZDRAK 

Tri koraka do besplatnog smještaja 

1. Registracija na CouchSurfing.com

2. Uređivanje svog profila

3. Potražiti smještaj ili ponuditi svoj