Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Zagađeni zrak opustošio ulice

ZENICA – Ulice Zenice su poluprazne, a iz školskih dvorišta ne čuje se dječja graja jer su u većini škola odlučili djecu ne puštati vani za vrijeme velikog odmora.

Sunčevih zraka nema još od subote, a smog je iu srijedu, istina u manjim količinama, “ujedao” za oči i grlo.

Zbog povećanja koncentracije sumpornog dioksida već drugi dan je na snazi ​​”epizoda uzbune”, koju je u utorak oko 14 sati, nakon što su mjerni instrumenti zabilježili rekordno zagađenje, proglasio Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera općine Zenica.

“Prije godinu dana smo tražili hitno uspostavljanje monitoringa, dobili smo ga i, evo, vidimo da je bilo razloga da ga tražimo. Vlast je dosad ignorirala sva ta prekoračenja, pravili su se nevješti. Sada, kad ima monitoring, ne mogu da šute, ali su oglasili uzbunu tek kad smo mi zaprijetili novim prosvjedima, traženjem ostavki i kaznene odgovornosti. I ta uzbuna će trajati dok su meteorološki uvjeti kakvi jesu. Nije to rješenje problema i nije dovoljno samo proglasiti uzbunu, obustaviti rad postrojenja, treba to sustavno rješavati ” , kaže Samir Lemeš, predsjednik Udruge “Eko-forum”.

Tvrtka “ArcelorMittal Zenica”, odnosno željezara, jeste veliki zagađivač, ali ne i jedini. Na tisuće je malih zagađivača koji za tehnološke procese i grijanje objekata koriste ugljen, au “Eko-forumu” i drugim udrugama za zaštitu sredine ozbiljno se bave inicijativom da se uvede kontrolirana zabrana korištenja vozila, po principu parnih i neparnih registarskih oznaka.

“Javni prijevoz izumire, poduzeće je propalo, autobusi su prazni, a na stotine je automobila u kojima su po jedan ili dva putnika”, razmišljaju u “Eko-forumu”.

Dijana Božić-Srdanović, portparol “ArcelorMittala Zenica”, kaže da se ova tvrtka pridružuje apelu za smanjenje utjecaja svih subjekata na kvalitetu zraka.

“Tvrtka ima spreman interni operacioni plan za djelovanje u slučaju epizodnih situacija zagađenja na području općine, odobren od strane općine Zenica, i odmah smo započeli s njegovom primjenom. Stručnjaci za zaštitu okoliša potvrđuju da zagađenje zraka u Zenici nije prvenstveno izazvano proizvodnim procesom naše tvrtke. To se pogotovo odnosi na zimski period, kada je zbog zemljopisnog položaja, temperaturnih inverzija ili slabih zračnih struja utjecaj kućnih ložišta koja koriste zenički ugljen, prometa i benzinskih crpki mnogo značajniji nego što se to prezentira javnosti “, kaže Božić-Srdanović.

Iz “Eko-foruma” upozoravaju da je broj oboljelih od karcinoma, ne samo respiratornog sustava već i drugih organa, u rapidnom porastu, te da je dnevno više od 50 pacijenata iz Zenice na kemoterapiji.

“Dugoročno rješenje je da se riješi problem zagrijavanja kućanstava i gospodarskih subjekata. Nažalost, u Zenici je to politički problem i građani su taoci dvije sukobljene strane – one koja zagovara plinsku elektranu i druge koja zagovara toplinu iz Termoelektrane Kakanj”, kaže Lemeš. Sudeći po (ne) raspoloženju građana, izvjesni su novi, masovni prosvjedi, na kojima će od vlasti biti traženo trajno rješavanje problema sada već ekstremno visokog prisustva SO2 i drugih čestica u zeničkom zraku.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Zagadjeni-vazduh-opustosio-ulice-222945.html&usg=ALkJrhjt3UaNqlkHGdGHZhgrj4s3bFhRAA#sthash.2kQmhYG0.dpuf