Published On: Ned, lis 26th, 2014

Komšić za jedinstvo “sarajevske politike”, a protiv prodaje duše dodicima i čovićima

Predsjednik DF željko Komšić ni u intervju sarajevskom “Oslobođenju” nije otkrio s kim bi njegova stranka radije koalirala SDA ili SBB i tko mu je bliži Bakir Izetbegović ili Fahrudin Radončić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Premda je prije izbora hvalio Radončića, Komšić je, ipak, dao naslutiti da će radije s SDA, nego u savez s SBB-om, kako bi zaobišao tu stranku.

-Što se nas u DF-u tiče, pobjednike je odabrao narod. Dao im je mandat i samo oni imaju pravo određivati u kojem pravcu ide politika u narednom razdoblju. Već sam rekao da mi nećemo sudjelovati u pravljenju bilo kakvih koalicija koje će degradirati volju naroda izraženu u rezultatima izbora. Građani BiH su na izborima rekli svoje. Potpuno je demokratski da izborni pobjednici preuzmu i vlast i odgovornost za zemlju u narednom razdoblju. Bilo bi vrlo opasno, iz mnogo razloga, negirati tako izraženu volju naroda.

Premda je njegov DF osvojio 14 mandata u Zastupničkom domu Federalnog i 5 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pretežno glasovima s većinski bošnjačkih područja Komšić se legitimirao kako predstavnik sarajevske politike

Sve dok smo mi u Sarajevu spremni ne praviti suštinske dogovore s politikom u RS-u ili s tzv. hrvatskom politikom u BiH, nego prodati dušu đavolu samo da bismo bili prihvatljiv partner dodicima ili čovićima ili, što je češće, njima zajedno, a samo s ciljem kako bismo bili u vlasti sa istima i kako bismo izgurali iz vlasti svog “sarajevskog političkog protivnika”, sve do tada ćemo i mi u Sarajevu biti uzrok političke nestabilnosti BiH. Istovremeno, o sebi ćemo misliti i hvaliti se time, da smo dokazane patriote i borci za multietničku, naprednu, bolju i kakvu sve ne BiH, a da je naš “sarajevski politički protivnik” dokazana izdajica upravo takve BiH. Više političkog jedinstva u Sarajevu može biti samo korisno za cijelu BiH. Nažalost, iskustvo i trenutno stanje mi govori da će do toga teško doći. Volio bih da se varam, a bojim se da se ne varam, kazao je Komšić.
Komšić kaže kako će dužnosnici njegove stranke imati potpunu autonomiju u svom djelovanju, sve dok rade po Ustavu i zakonu, te da neće odgovarati njemu nego javnosti, također je protiv toga da na čelna mjesta javnih poduzeća dolaze stranački ljudi već stručnjaci.

/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare