Petak, 21 lipnja, 2024

Dodik dolazi utvrditi savez s Čovićem, kako bi osujetio sastavljanje Vijeća ministara bez SNSD-a

Must Read

Milorad Dodik, novi- stari predsjednik Republike Srpske i SNSD-a ne želi ništa prepuštati slučaju. Odmah po objavi utvrđenih rezultata općih izbora, najvejrojatnije u srijedu, i najvjerojatnije u Mostaru naći će se s liderom HDZ BiH i novoizabranim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem kako bi učvrstio postizborni savez dviju stranaka kao nezaobilaznih faktora u formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

-Mi smo u dugoročnom političkom partnerstvu s Draganom Čovićem, a mislim da ćemo sljedećeg tjedna formalizirati suradnju i u narednom vremenu. Tako da priča o tome kako će netko treći birati otpada, izjavio je Dodik gostujući u subotu navečer u Dnevniku TV 1.

HDZ BiH i SNSD da čekaju rasplet

Dodik je priznao kako s Čovićem želi utvrditi savez kako bi došli u poziciju da HDZ BiH i SNSD čekaju rasplet kod bošnjačkog biračkog tijela, te, kako je rekao, prihvate one koji imaju političku snagu odnosno većinu ( na bošnjačkoj političkoj sceni, op.hms), uz dogovor o određenim političkim principima.

Dodik je uvjeren kako „čekanje ne bi trebalo trajati dugo“, iako će, kako kaže, biti kompleksno formirati vlast na razini Federacije, koja će odrediti partnere na razini Vijeća ministara.

-Uvjeren sam, a nisam ovo dogovorio s Draganom Čovićem, da su HDZ BiH i SNSD nezaobilazan faktor u formiranju Vijeća ministara. Dakle, polovicom sljedećeg tjedna ćemo imati sastanak s HDZ-om i mislim da ćemo se oko svega jasno dogovoriti, izjavio je Dodik.

Čović: Ne biramo mi, Bošnjaci i Srbi su nam izabrali partnere

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nekoliko dana nakon objave izbornih rezultata na press konferenciji u Mostaru na upit o mogućim koalicijskim partnerima HDZ BiH izjavio je kako partnere neće birati on, već će samo poštovati volju Bošnjaka i Srba, kako što je uvijek insistirao da drugi poštuju volju hrvatskog naroda, podsjeća HMS.

Budući da koalicija SNSD- DNS- SP, ima većinu, istina tijesnu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske Čović će, bez sumnje, prihvatiti ponuđeno partnerstvo SNSD-a za formiranje vlasti na razini BiH.

Pretpostaviti je kako će na tom sastanku tražiti da SNSD podrži zahtijev HDZ BiH da ova stranka dobije poziciju šefa diplomacije, vjerojatno će se razgovarati i o Dodikovom prijedlogu o recipročnom učešču dviju stranaka u entitetskim vladama.

HDZ BiH je, naime, u aktualnoj Vladi RS imao ministra za izbjeglice. Dodik je, ponovo, spreman dati jenu poziciju HDZ BiH u Vladi RS, a  zauzvrat traži jednu poziciju u, kako je rako,  kvoti Hrvata.“

Komšić protiv koalicija koje bi “degradirale volju naroda”

U formiranju vlasti kako u Federaciji BiH, tako i na razini BiH s bošnjačke politčke scene, očito je, bit će SDA kako
relativni pobjednik među Bošnjacima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Malo je, naime, vjerojatno da će SBB Fahrudina Radončića uspijeti pridobiti DF Željka Komšića u pokušaju pravljenja bošnjačkog političkog bloka u F BiH, koji bi s HDZ BiH i nekoliko manjih stranaka formirao vlast u ovom entitetu.

-Što se nas u DF-u tiče, pobjednike je odabrao narod. Dao im je mandat i samo oni imaju pravo određivati u kojem pravcu ide politika u narednom razdoblju. Već sam rekao da mi nećemo sudjelovati u pravljenju bilo kakvih koalicija koje će degradirati volju naroda izraženu u rezultatima izbora. Građani BiH su na izborima rekli svoje. Potpuno je demokratski da izborni pobjednici preuzmu i vlast i odgovornost za zemlju u narednom razdoblju. Bilo bi vrlo opasno, iz mnogo razloga, negirati tako izraženu volju naroda, kazao je Komšić u intervju „Oslobođenju“, diskretno dajući do znanja  kako ne bi prihvatio Radončićevu ponudu pravljenja koalicije koja bi zaobišla SDA.

No, ostaje upitno hoće li Komšić prihvatiti ponudu SDA, kojoj je nužan još jedan partner da bi s HDZ BiH imao stabilnu nadpolovičnu većinu u Federalnom parlamentu.

Lagumdžija: Pravite ručak bez nas

Komentator Dnevnog avaza Fadil Mandal nije uvjeren kako će Komšić tako lako prihvatiti Izetbegovićevu ponudu da uđe u vlast. On tvrdi da bi za DF kao tek formiranu stranku to bilo pogubno, te podsjeća na nedavnu izjavu Željka Komšića kako je „svaka stranka umra u zagrljaju SDA“.

Istina, dopredsjednik SDA Adil Osmanović  nije isključio ni SDP kao potencijalnog koalicijskog partnera Stranci demokratske akcije. No, lider ove stranke,  koja će 6. prosinca birati na izvanrednom kongresu novo vodstvo, Zlatko Lagumdžija, na svom je facebook profilu ponovio kako će SDP ići u oporbu, poručivči stranakam pobjednicama da „ih ne čekaju, već da prave ručak bez njih“.

Mandal  kaže kako će SBB prepustiti SDA i HDZ BiH da prve pokušaju sastaviti vladajuću većinu, a ako u tome ne uspiju „legitimno je da to pokuša SBB kao druga po snazi stranka među Bošnjacima“.

Metiljević: DF 99 posto, SBB 0 posto

Komentator Slobodne Bosne Asim Metiljević uvjeren je kako će novu vladajuću većinu u Federaciji BiH činiti SDA, HDZ BiH i DF . -Šanse da treći partner osovini SDA- HDZ BiH bude SDP su 1 posto, SBB, 0 posto, a DF 99 posto, uvjeren je Metiljević.

Politički analitičari ističu kako je važno da koalicija na razini Federacije bude kompatibilna s koalicijama na razini  županija odnosno kantona, te da koalicija iz Federacije formira državnu vlast s onima koji formiraju vlast u RS.

Savez za promjene podsjeća na narodnjačku povelju

Nasuprot tomu, čelnici Saveza za promijene predvođene SDS-om, kao i Mladen Ivanić koji je kako kandidat tog oporbenog saveza u RS, izabran u Predsjedništvo BiH insistiraju da vlast na razini BiH čine narodnjačke stranke koje su ljetos u Bruxellesu, pod okriljem Europske pučke stranke, potpisale povelju o  suradnji. Riječ je o SDS-u, PDP-u, SDA i dva HDZ-a.

Čini se, kako se Dodik, upravo stoga, žuri učvrstiti savez s Čovićem. On, naime želi osujetiti pokušaj formiranja Vijeća ministara bez SNSD-a.

Zanimljivo je kako nitko od anlitičara, kao mogućeg koalicijskog partnera SDA i HDZ BiH ne spominje HDZ 1990, iako lider ove stranke Martin Raguž izražava spremnost „dati doprinos u vlasti“ u ostvarenju „europske i zaposlene  BiH“. Hoće li HDZ 1990. biti dio vladajuće kalicije na razini F BiH, gdje će imati 3 ili 4 zastupnika  i na razini BiH gdje ima 1 zastupnika ovisit će o HDZ BiH.

Kako, pak,  HDZ BiH optužuje čelnika „Devedesetke“ Martina Raguža da je bošnjačkim glasovima pokušao majorizirati Hrvate i zasjesti u stolicu hrvatskog člana Predsjedništva malo je vjerojatno da će ova stranka „Devedesetku“ prihvatiti kao koalicijskog partnera. Na novinarski upit o tome predsjednik HDZ BiH Dragan Čović odgovorio je “nemamo obvezu prema onima koji negiraju hrvatski identitet“./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -