Komšić: Naslijedit ću Dragog Vođu

sdp_press_komsic_ostavka_aČlan Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda  Željko Komšić u intervjuu za OBN kazao je kako su trenutačno odnosni u SDP-u dobri, a njegov odnos s predsjednikom stranke Zlatkom Lagumdžijom normalan, zdrav i prijateljski.

Što se tiče zategnutih odnos na relaciji SDP-a i SDA, on je već predložio da se održi sastanak rukovodstava stranaka na kojem bi se jasno utvrdilo idu li i dalje zajedno ili ne.

– Ako već imamo potpisan sporazum o suradnji, hajdemo raditi i prevladati sve probleme s kojima se susrećemo. Ali, ne može se nešto dogovoriti, a onda to ne provesti. U slučaju da se utvrdi kako više nećemo zajedno, ni to neće biti kraj svijeta, kazao je Komšić.

Osim toga, on je jasno kazao kako su u BiH institucije vlasti oslabljene te je sva vlast u rukama lidera šest najjačih stranaka. Kazao je kako izjava lidera SDA Sulejmana Tihića “Ako mi iziđemo iz vlasti, tko će čuvati BiH?”, ne stoji jer ima, kako kaže, malo više onih koji vole ovu zemlju. Također, kategorički je poručio kako svi direktori javnih poduzeća iz SDP-a jednostavno moraju odgovarati i stranci, ali i javnosti na najvažnija pitanja o funkcioniranju tih poduzeća.

– Mora se jasno utvrditi što su zatekli, kakvo je trenutačno starije, ide li se u razvoj, ako netko to koči, tko je to, itd. Javni novac mora biti podložan kontroli, ne samo revizorskoj, nego i političkoj, naglasio je Komšić.

U tom kontekstu kazao je kako sva javna poduzeća moraju funkcionirati po zakonu, te se zakonske odredbe moraju poštivati bez iznimke.

– Svaki zakon je bolji od bezakonja, rekao je Komšić.

Kada su u pitanju odnosi u Predsjedništvu BiH, kaže kako su oni izuzetno korektni te kako sadašnji saziv mnogo više komunicira, ta komunikacija je korektnija i postoji više povjerenja nego je to bio slučaj u prošlom sazivu. Ponovio je kako je nedavnu ostavku na sve funkcije u SDP-u dao jer je osjećao kako je iznevjerio ljude koji su mu stalno govorili da se ništa ne mijenja, osobito kada je u pitanju korupcija.

– Bez obzira što dosta stvari nije moja nadležnost, osjećao sam se kriv. Nakon toga na sjednici predsjedništva SDP-a neki kolege su mi zamjerili kako bježim. S obzirom da nikada ne bježim, sada ću ići do kraja i kandidirati ću se za predsjednika SDP-a, istaknuo je Komšić.

Na pitanje hoće li to naštetiti stranci i umanjiti izglede za dobar rezultat na lokalnim izborima, on je kazao kako svaka stranka koja je na vlasti odmah može ukalkulirati nešto lošiji rezultat zbog činjenice da mora provoditi nepopularne mjere. Što se tiče lokalnih izbora, smatra kako bi SBB i HDZ BiH mogli ostvariti dobre rezultate.