Kako je Nikica Ljubić postao prvi čovjek Aluminija?

Nikica Ljubić je za vršitelja dužnosti direktora Aluminija imenovan koncem travnja prošle godine, na sjednici Nadzornog odbora koja je održana u zgradi federalne Vlade u Sarajevu, a nakon što je njegov prethodnik Željko Kordić naprasno dao ostavku, poslije samo dva mjeseca mandata.

Slobodna Bosna je došla u posjed tonskog zapisa sa sjednice Nadzornog odbora, kojim je u to vrijeme predsjedavao Mehmed Jahić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, dok je njegov zamjenik bio Tihomir Kralj iz Hrvatske.

Nakon što je Jahić, prema ranije pripremljenom scenariju, predložio da se Nikica Ljubić izabere za v.d. predsjednika Uprave Aluminija (mandat mu je formalno potvrđen mjesec dana kasnije), prvi se pobunio Mario Gadžić, jedan od trojice predstavnika malih dioničara u Nadzornom odboru. Gadžić je kazao da je zatečen ostavkom dotadašnjeg direktora Željka Kordića, ali i prijedlogom da ga zamijeni Nikica Ljubić.

„Osobno smatram da smo nepripremljeni za ovakvu situaciju i da bi bilo dobro da nam netko kaže o gospodinu Nikici Ljubiću, o njegovim referencama, njegovom CV-u”, inzistirao je Mario Gadžić, podsjećajući članove Nadzornog odbora na tešku situaciju u tvornici čiji su računi tada (i sada) bili blokirani.

Odgovorio mu je predsjedavajući Mehmed Jahić, koji je kazao da je Nikicu Ljubića predložio nakon konzultacija s ljudima spremnim da podrže rad Aluminija i deblokadu računa.

„Imam uvjeravanja da će se od strane Vlade poduzeti sve kako bi se našlo rješenje. Rečeno mi je da će odmah nakon ove sjednice, sutra ili za par dana, biti sastanak v.d. predsjednika Uprave, kupaca, dobavljača, premijera i ministra, da se ovo rješava. Premijer mi je rekao da su to hitna rješenja, da će on biti na sastancima i da ćemo imati podršku u njima”, uvjeravao je ostale članove Nadzornog odbora Mehmed Jahić misleći, dakako, na političku podršku tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Potom je reagirao drugi predstavnik Vlade FBiH u Nadzornom odboru Mladen Alpeza, koji je replicirao Mariju Gadžiću da on osobno nije nepripremljen i kako nema razloga da se odmah ne izabere novi direktor Aluminija, protežirajući, očekivano, Nikicu Ljubića. Alpezu je, potom, podržao Zlatko Topić, ističući da su predstavnici malih dioničara zadovoljni dogovorom između Mehmeda Jahića i premijera Nermina Nikšića, te da smatraju kako Aluminij nema šanse bez podrške federalne Vlade.

Tada je ponovno reagirao Mario Gadžić i podsjetio da Vlada FBiH nije dala podršku Željku Kordiću, koji je na mjesto direktora imenovan svega tri mjeseca ranije, što je (uz ostale prijetnje i pritiske) bio razlog da on podnese ostavku.

Nastavak sjednice Nadzornog odbora obilježilo je izlaganje potpredsjednika Tihomira Kralja.

„Spoznaje o gospodinu Nikici Ljubiću ukazuju na potencijalni, pa gotovo i eklatantni sukob interesa. Koliko znamo, radi se o gospodinu koji radi na poslovima komercijale, istovremeno je u bliskim rodbinskim vezama s jednim od strateških, ključnih dobavljača Aluminija. Taj dobavljač je među prvima blokirao Aluminij u situaciji koju smo imali u proteklih 60 dana”, upozorio je Tihomir Kralj, uz opasku kako bi njegove kolege iz Mostara i Sarajeva morale znati jesu li informacije o rodbinskim vezama Nikice Ljubića i Marijana Primorca istinite.

I iako nema sumnje da su svi ostali članovi Nadzornog odbora znali kako je Ljubić bliski rođak Primorčeve supruge i da ga je upravo širokobriješki tajkun na neformalnim sastancima koji su prethodili sjednici u zgradi Vlade predložio za direktora, argumentirane primjedbe Tihomira Kralja začas su odbačene.

„Moguće je da je netko nekome rodbina, ja neću ulaziti u rodbinske veze. Ima profesor na univerzitetu koji ima isto prezime kao i ja, i gdje se god pojavi svi kažu profesor Jahić. Ne bih ulazio u rodbinske odnose, da direktno povezujemo nekoga s nekim javno, ne bih sada da nam to bude prepreka. Još jednom ponavljam, ja sam dobio sauglasnost ministra i premijera za ovo što predlažem, oni su rekli da će stati iza kandidata, da će pomoći da se digne Aluminij. Mislim da je to sasvim dovoljno i da mi više nemamo šta pričati”, bio je rezolutan Mehmed Jahić.

Slobodna Bosna l dnevnik.ba