Lavrov s Dodikom: Rezolucija o Srebrenici je apsolutno antisrpska

Predložena Rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN zakomplicirat će situaciju na Balkanu i ona je apsolutno antisrpska, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Razgovarali smo o situaciji u Vijeću sigurnosti UN gdje se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za 20. obljetnicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno antisrpska”, rekao je Lavrov. Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Milorad Dodik na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu, Lavrov je naveo kako je “ton (duh)rezolucije apsolutno antisrpski”.

“Ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i s pravnog gledišta. Ovi događaji su dati na procjenu Vijeću sigurnosti UN”, rekao je Lavrov.

Lavrov vjeruje kako Rezolucija može izazvati nove međuetničke tenzije na Balkanu s obzirom na val nacionalističkih raspoloženja koja su primjećena u tom dijelu Europe, javila je ruska novinska agencija Tas s.

“Dobra je prilika za mene da razmijenimo mišljenja o situacija u BiH i na Balkanu uopće, uzimajući u obzir jasan val etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događajima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji”, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim riječima “u tom kontekstu svakako će, dosledno, nastaviti s linijom očuvanje osnovnih principa Daytonskog sporazuma”.

I Dodik je, sa svoje strane, skrenuo pozornost na alarmantno stanje prouzročeno od Islamske države koja u svojim redovima ima oko 380 ljudi iz BiH. Kako je rekao “to svjedoči o prijetnji po sve nas”, javlja Tas s./HMS/