JERE SVE SPISKAO: Mirsadov brat na fildžan kod MMF-a

Federacija BiH će putem novog stand by aranžmana od MMF-a zatražiti novi kredit u iznosu od 800 miliona do milijardu KM, rekao je za današnji Dnevni list premijer FBiH Nermin Nikšić

 

Ovaj novac Federaciji BiH je potreban jer je federalni proračun u konstantnom deficitu od nekoliko stotina miliona KM, ali i jer u idućoj godini na naplatu dolazi prva velika rata kredita iz prošlog stand by aranžmana s MMF-om u iznosu od 350 miliona KM.

Iako je svjestan da je novo zaduživanje kako bi se “podmirili” stari dugovi nepopularna mjera, Nikšić naglašava da je trenutačna situacija takva da je novi dogovor s MMF-om jednostavno nužan.

U prošloj godini je oko 1,2 milijarde KM utrošeno za otplatu zatečenog stanja.

“Na osnovu ovakve situacije nije moguće očekivati da proračun može imati razvojnu komponentu jer se za stari dug daju milioni koji bi bili prijeko potrebni za nove investicije”, kaže Nikšić.

Naglasio je da nije tačno da Vlada jedini spas vidi samo u MMF-u, jer je do sada Vlada pokazala da želi raditi i baviti se investicijama, ali “mora se razumijeti da smo prilikom preuzimanja vlasti zatekli vrlo loše stanje”.

Dakle, po njegovim riječima, dugove koje su stvoreni nije stvorila aktuelna Vlada.

“Međutim, mi smo dužni servisirati naslijeđene dugove, a najpovoljniji način za to je MMF. Nadam se da ćemo sklopiti novi stand by aranžman i da ćemo se u nadolazećem razdoblju moći mirno baviti onim što je naš posao, a da ujedno nemamo problema pri servisiranju duga”, rekao je Nikšić.

(FENA/em)