Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

MESIĆ SE JOŠ NIJE IZJASNIO: Pobunjenici se dogovorili o proglašenju nove države u Africi

Must Read

Pobunjeničke grupe na sjeveru Malija dogovorile su se o suradnji, što bi moglo da dovede do stvaranja nove države u Africi, javljaju u nedjelju agencije.

Tuarezi i pobunjenički pokret Ansar Dine dogovorili su se da ujedine i proglase novu državu pod nazivom Azavad na sjeveru Malija, teritoriji većoj od Francuske, dva mjeseca pošto je u prijestonici te zemlje izvršen puč.

Ansar Dine i Nacionalni pokret za oslobođenja Azvada (Tuareški NMLA) proglašavaju raspuštanje. Dva pokreta, umjesto toga, formiraju Prijelazno vijeće Islamske države Azvad, priopćile su te dvije grupe, poručivši da se zalažu za nezavisnost Azvada (Sjevernog Malija) i prihvataju islam kao svoju religiju, prenosi AFP.

Sporazuma svjetovnih Tuarega i islamista postignut je u gradu Gao poslije višenedjeljnih žučnih rasprava dva pokreta koji su dugo imali različite i ciljeve i ideologije.

Dok se ovo događalo, predsjednik privremenih vlasti Malija Dioncounda Traorev (70), koji želi da obnovi jedinstvo Malija, bio je u hotelskoj sobi u Parizu gdje se oporavlja od napada demonstranata na sjedište vlade.

Tuareški pobunjenici, među kojima su mnogi plaćenici, borili su se s pristalicama Muamera Gadafija u Libiji, poslije čega su se vratili dobro naoružani u svoju zemlju i ponovo pokrenuli borbu za autonomiju velikom ofanzivom sredinom siječnja.

Kapetan Amadu Sanogo i grupa nižih oficira izvršili su 22. ožujka puč i srušili vladu u Bamaku, tvrdeći da je ona nesposobna da se izbori s pobunom Tuareza. Puč je, uz pomoć Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS), završen sporazumom o formiranju prijelazne vlade s Traoreom na čelu.

Međutim, sve to je samo otvorilo put Tuarezima i pripadnicima Ansar Dine, čiji vođa Ag Gali uživa podršku El-Kaide i Islamskog Magreba, da okupiraju prostrani sjever zemlje, naveo je AFP.

U poruci ranije ovaj tjedan, šef afričkog ogranka El-Kaide Abdelmalek Krukdel pozvao je borce na sjeveru Malija da “postupno” uvode šerijatski zakon, kako bi stvorili islamsku državu.

Ovakav razvoj događaja donosi nove probleme prijelaznim vlastima u Maliju koje žele da povrate teritorijalni integritet zemlje, ali pri tom nisu u stanju da garantuju vlastitu sigurnost, a kamoli da se suprotstave plemenima na sjeveru.

Stipe Mesić još uvijek se nije izjasnio po ovom pitanju. Svijet čeka.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -