Published On: Sri, velj 24th, 2021

Diskriminacija po političkoj ideologiji Daytonom je zabranjena. U stvarnosti je posve dopuštena. Čak i poželjna…

Možemo li zamisliti da u UK medijima građani Škotske ili Sjeverne Irske budu diskriminirani i ismijavani što su Škoti ili Sjeverni Irci i da im se oduzima atribut “građani UK-a” te se isti atribut koristi samo za građane Engleske?

Možemo li zamisliti da se na tlu Švicarske svakodnevno napada kantonalno uređenje države kao primitivno a svi oni koji su za očuvanje postojećeg ustava – nazivaju neprijateljima zemlje?

Možemo li zamisliti da se oni koji se u Belgiji odrede da će glasati kao valonska ili flamanska jezična skupina ismijavaju, iako je sam Ustav propisao to pravilo?

U Ustavu BIH stoji da je zabranjena diskriminacija po rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi.

No na svim NGO te javnim BH medijima, koji propagiraju rušenje postojećeg ustava, do beskraja se ismijavaju građani BIH koji glasuju za etničke stranke. Etnička logika se pri tome ismijava, a ambasadori zemalja Europe, federalnih država koje prosperiraju kao svjetske sile upravo na ustavno zacrtanoj etničkoj logici uređenja svojih država, ili na ustavom zacrtanoj nejednakoj vrijednosti glasa pojedinog građanina, ili pak ustavom zacrtanoj diskriminaciji o tome tko se smije a tko ne smije kandidirati za predsjednika pojedine zemlje, takvim medijskim šovinistima, koji u našoj zemlji javno diskriminiraju i ismijavaju više od 2/3 građana i minimalno tri od tri BH naroda, daju podršku.

Postoji li išta licemjernije od tog da ambasadori federalnih EU država koje svoj mir čuvaju upravo na etničkoj federalizaciji, u BIH govore protiv etničkih politika i logika?

Postoji li išta licemjernije od same Europe koja je svoje unutarnje granice udarila na etničkim ratovima, i koja te granice ne briše, da ista, u samoj BIH ne predlaže etnički federalizam kao jedini ispravan put smanjenja nacionalizma i pomirenja naroda i građana BIH.

Ili oni stvarno misle da će se BIH narodi pomiriti tako što će ratni prvaci SDA, suočavati Srbe i Hrvate s činjenicom da još uvijek nisu Bosanci i Bošnjaci – inače  jedine stranke s ratnim vodstvom u BIH, (vodstvom koje ima bliske veze sa svjetskim teroristima).

Put pomirenja i jačanja lijevih stranaka u BIH moguć je jedino banalizacijom etničkih međuodnosa. A ona se postiže samo federalizacijom zemlje po etničkom ključu.

Sve ostalo je držanje BIH na aparatima. Suverena i snažna građanska BIH , s građanskom vladom i građanskim predsjednikom zemlje, jednim, a ne trojicom, moguća je samo kao unija triju federalnih jedinica. Koje nemaju pravo otcjepljenja.

To zna svaki umniji Bošnjak u ovoj zemlji. No prije će prihvatiti Avliju, da je ko Alija, nego pristati na to da BIH bude zemlja triju njenih naroda. Uređena na državnoj razini kao prosta građanska republika a na srednjoj razini kao federacija triju naroda.