Published On: Sri, velj 24th, 2021

HOĆE LI PREUZETI SLUČAJ? Tužiteljstvo BiH zatražilo dokumentaciju iz predmeta “David Dragičević”

Aktivisti udruženja “Put pravde” i neformalne grupe “Pravda za Davida” pokrenuli su peticiju kojom traže da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzme slučaj “Davida Dragičevića” od Okružnog tužilaštva Banjaluka. Dragičevićevo tijelo pronađeno je 24. ožujka 2018. godine, a od tada istraga nije pomakla “s mrtve točke”. Apel su uputili i Tužiteljstvu BiH koje je odmah reagiralo i uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid ovog predmeta, prenosi N1.

“Zahtjev je upućen prema Okružnom tužiteljstvu Banja Luka i Specijalnom tužiteljstvu Republike Srpske. Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužiteljstvo će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima”, navodi se u kratkom priopćenju Tužiteljstva BiH.

Iz udruženja “Pokret pravde” podsjećaju kako je 26. ožujka 2018. godine na press konferenciji rečeno da se “David potukao, opljačkao kuću i sam upao u rijeku Crkvena te da je smrt zadesna”. Okupljenim novinarima na press konferenciji obratili su se: Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske; Željko Karan, patolog, tadašnji direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske i Željko Spasojević, tadašnji načelnik Policijske uprave Banjaluka.

“Nelogičnosti koja su se iznosila na sramnoj press konferenciji je izazvalo burnu reakciju javnosti, te je press konferencija organizirana u namjeri da se prikrije istina o stradanju Davida Dragičevića. Roditelji, prijatelji ubijenog mladića i građani započeli su svakodnevna okupljanja s ciljem saznavanja potpune istina o stradanju Davida Dragičevića. Važno je napomenuti da su roditelji od početka tvrdili da je u pitanju organizirana otmica i ubojstvo, te da su u ubojstvo umješani pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, a sve njihove tvrdnje su potkrepljene i dokazima. Inspektori i doktori koji su radili uviđaj i obdukciju, uklanjali su dokaze, u cilju prikrivanja načina na koji je mladić stradao, konkretno, bacili su donje rublje koje je ključni dokaz i na osnovu kojeg se jasno moglo ustanoviti na koji način je David ubijen. Isto tako, u obdukcijskom nalazu su se navodile netočne informacije o vremenu stradanja”, navode u peticiji.

Podsjećaju da je “svakodnevno javno obraćanje roditelja Davida Dragičevića i aktivista Pravde za Davida, te pritisak javnosti doveo do do toga da se slučaj okvalificira kao ubojstvo – 4. srpnja 2018. godine, na 100. dan prosvjeda.

“Tadašnji glavni okružni tužitelj Želimir Lepir je i sam izjavio da je ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač tražio od istog da donese naredbu o ne sprovođenju istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića”, navode.

Naglašavaju kako je “istraga u ovom slučaju formalno u tijeku, ali da konkretnog rezultata nema”.

“Na osnovu već navedenih okolnosti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je 15. ožujka 2019. godine podnesena apelacija od strane Davora Dragičevića, zajedno s odvjetnikom Ifetom Feragetom, zbog ne sprovođenja adekvatne istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića. Smatramo da postoje jaki argumenti za premještanje predmeta Dragičević iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, te na ovaj način apeliramo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine to i učini. Nitko u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka neće sprovoditi adekvatnu istragu o ubojstvu Davida Dragičevića, jer se tužitelji i čelnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske međusobno štite i samim tim nikada neće uhititi počinitelje, kao ni sudionike”, poručuju iz udruženja “Pokret pravde”./HMS/