Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Sefardska glazba u kulturi hercegbosanskih Židova

Must Read

Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma HercegBosna organizirat će javno predavanje Sefardska muzika u kulturi hercegbosanskih Židova. Predavanje će se održati 31. svibnja (četvrtak) u 19:00h u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna (Ul. Sime Milutinovića 10/III). Gost govornik je David Kamhi iz Sarajeva.

Židovska  kultura je dio hercegbosanske pluralnosti
, pa nije moguće govoriti o bilo kojem fenomenu u toj cjelini a da u obzir ne bude uzeta i višestrukost židovskog doprinosa. Razumijevanje židovskih kulturnih doprinosa hercegbosanskoj pluralnosti pretpostavlja uvide u dijahronijsku i sinhronijsku prisutnost te kulture. Kako su te prisutnosti i višesmjerni utjecaji jevrejske ukupnosti nastajale i trajale? Šta je historijska pozadina te prisutnosti? Kako ih je moguće odrediti i tumačiti u hercegbosanskom glazbenom naslijeđu? O tim i drugim pitanjima govorit će, uz korištenje glazbenih ilustracija, profesor David Kamhi.
David Kamhi je umirovljeni profesor Glazbene akademije Sveučilišta u Sarajevu. Uz svoje osnovne akademske predmete –violina, viola i metodika violine – profesor Kamhi se tijekom života bavio različitim pitanjima historije, glazbene kulture i drugih oblika umjetnosti hercegbosanskih Židova. Naročito su ga zanimala prožimanja različitih kulturnih sadržaja unutar hercegbosanske cjelovitosti, a prije svega u glazbi

Poskok.info
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -