Published On: Pon, svi 28th, 2012

Sefardska glazba u kulturi hercegbosanskih Židova

Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma HercegBosna organizirat će javno predavanje Sefardska muzika u kulturi hercegbosanskih Židova. Predavanje će se održati 31. svibnja (četvrtak) u 19:00h u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna (Ul. Sime Milutinovića 10/III). Gost govornik je David Kamhi iz Sarajeva.

Židovska  kultura je dio hercegbosanske pluralnosti
, pa nije moguće govoriti o bilo kojem fenomenu u toj cjelini a da u obzir ne bude uzeta i višestrukost židovskog doprinosa. Razumijevanje židovskih kulturnih doprinosa hercegbosanskoj pluralnosti pretpostavlja uvide u dijahronijsku i sinhronijsku prisutnost te kulture. Kako su te prisutnosti i višesmjerni utjecaji jevrejske ukupnosti nastajale i trajale? Šta je historijska pozadina te prisutnosti? Kako ih je moguće odrediti i tumačiti u hercegbosanskom glazbenom naslijeđu? O tim i drugim pitanjima govorit će, uz korištenje glazbenih ilustracija, profesor David Kamhi.
David Kamhi je umirovljeni profesor Glazbene akademije Sveučilišta u Sarajevu. Uz svoje osnovne akademske predmete –violina, viola i metodika violine – profesor Kamhi se tijekom života bavio različitim pitanjima historije, glazbene kulture i drugih oblika umjetnosti hercegbosanskih Židova. Naročito su ga zanimala prožimanja različitih kulturnih sadržaja unutar hercegbosanske cjelovitosti, a prije svega u glazbi

Poskok.info
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare