Izetbegović: Sarajevo neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora…

LONDON / SARAJEVO – Bošnjaci nikada neće dopustiti odvajanje Srebrenice, Prijedora, Zvornika i mnogih drugih mjesta od BiH, poručio je danas u Londonu, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i pozvao svoje sunarodnjake da se suprotstave “opasnom i neodgovornom avanturizmu” onih koji to zagovaraju .

Onima koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, poručio je da moraju prihvatiti prošlost i suočiti se s istinom.

“Potrebno je spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih povijesnih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutirati”, rekao je Izetbegović na komemoraciji u Westminsterskoj opatiji u Londonu, povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Srebrenica, kazao je Izetbegović, ne može biti predmet političkih pregovora, postizanja kompromisa, ili nekog usputnog rješenja koje je prihvatljivo za sve strane te odbacio tvrdnju da sjećanje i komemoracije produbljuju podjele u društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni.

“Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira na to tko ga je počinio, i bez obzira na to tko su bile žrtve, te prihvaćanje te istine na svim stranama, u stvari je neophodan preduvjet za stabilnost. Pomirenje se može postići samo na temelju istine i pravde “, rekao je Izetbegović.

Rekao je i da proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina te da bez obzira na sve, napredak Bosne i Hercegovine ne može se zaustaviti.

Izetbegović tvrdi i da “ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Europskoj uniji i NATO-u”.

Bošnjački član Predsjedništva BiH pohvalio je napore Velike Britanije za pokretanje i izradu rezolucije Vijeća sigurnosti UN o obilježavanju 20 godina zločina u Srebrenici.

Izetbegović je rekao da su britanska vlada i premijer David Cameron osobno zauzeli stav da zločin u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, da se, kako je rekao, lekcije iz tog tragičnog događaja moraju naučiti, te da ih međunarodna zajednica treba primjeniti.

Podsjetio je da je Srebrenica bila “zaštićena zona” UN, ali da je unatoč tome pretvorena “u najmračniji čas UN”.