PICULA: ‘Srbi i Bošnjaci postaju kao Turci i Armenci?’

Hoće li Srbi i Bošnjaci ubuduće imati odnose kao Nijemci i Poljaci ili će odnos biti kao između Turaka i Armenaca? Pitao je to u svom govoru na Odboru EU za vanjske poslove u povodu 20. obljetnice genocida u Srebrenici SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula, ciljajući na to što Turska ni nakon stotinu godina ne priznaje genocid nad Armencima. Picula, koji će idućeg tjedna kao predsjednik izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom biti u Srebrenici, ističe i kako su Ratko Mladić i Radovan Karadžić izvedeni su pred lice pravde.

– Ali, hoće li završna presuda donijeti pomak u pomirenju i koliko je vremena potrebno da ono započne – istaknuo je na sastanku na kojem su bili i članovi obitelji žrtava.

Osam tisuća muškaraca i dječaka – vaši susjedi, prijatelji, rođaci, muževi, braća i sinovi ubijeni su pred vratima međunarodne zajednice i na pragu ujedinjene Europe, što je sramota za međunarodnu zajednicu, za europske zemlje – rekao je Picula. Najavio je i da se u Europskom parlamentu odlučuje o novoj rezoluciji o Srebrenici.