Published On: Wed, Oct 22nd, 2014

Ivanić: Ako mogu s Izetbegovićem, mogu i s Čovićem

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS, kaže kako će sve uraditi da stranke iz Saveza za promjene budu u Vijeću ministara BiH, ali ne isključuje ni mogućnost formiranja vlasti na razini RS-a koju bi vodio Savez za promjene.

-Postoji mogućnost da Savez za promjene plus jedna ili dvije partije formiraju vlast. Da vidim šta bi Dodik mogao uraditi ako dobije 45 potpisa, osim dati mandat toj strani, kaže Ivanić u intervjuu za Nezavisne novine te dodaje kako su pred BiH veliki problemi. Ipak vjeruje kako neki od njih mogu biti riješeni u naredne četiri godine.

Krupni problemi u FBiH

Očekuje kako će presuda u slučaju “Sejdić i Finci” biti riješena i ”to ovisi isključivo od FBiH”. Mehanizam koordinacije je, veli, isto pitanje za FBiH. Što se tiče NATO-a i MAP-a, Predsjedništvo treba ispuniti obaveze koje su prethodnici potpisali. No, Ivanić je već najavio kako neće biti odstupanja od ranijih stavova predstavnika Srba u Predsjedništvu kazavši kako se o ”NATO-u može razgovarati tek kad Srbija uđe u taj savez”.

Govoreći, pak, o razvoju ekonomije, Ivanić je izjavio kako na njen razvoj može utjecati ako osigura da u ”Vijeću ministara BiH budu ministri iz Saveza za promjene”.

-Politički mogu utjecati na to da, recimo, jedan od prioriteta bude uvođenje dvije stope PDV-a, za koji smatram da je izuzetno značajan i da je od koristi običnim ljudima. U oblasti nadležnosti Predsjedništva BiH mogu promijeniti opći imidž BiH, rekao je Ivanić koji je u tijesnoj utrci povjedio kandidatkinju SNSD-a  Žejku Cvijanović u utrci za člana kolektivnog šefa države.

Komentirajući dobre odnose Milorada Dodika i Dragana Čovića, Ivanić je kazao kako nema razloga da se on ne može dogovarati s Čovićem, ako već može s Izetbegovićem.

-Nitko im ne brani da imaju i dalje (dobru suradnju), kazao je komentirajući partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a.

 

Spreman na suradnju i sukobe

Ivanić je sporeman i na suradnju s Dodikom, predsjednikom RS-a, ali samo ako bude ”prihvaćen kao normalni član Predsjedništva BiH sa kojim se surađuje”.

-Bez obzira na političke razlike, naša je obveza da sjednemo, analiziramo stvari i zauzmemo zajedničke stavove. Ako budem ignoriran i ako se bude išlo u sukob, a izgleda da će se ići, onda sam i ja spreman na sukob, ali onda nije odgovornost na meni, izjavio je novoizabrani sprpski član Predsjedništva.

Dodik je, podsjećamo, Ivanića optužio da je mandat u Predsjedništvu BiH dobio bošnjačkim glasovima i da je bio bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH.

-Dodik ima pravo tvrditi što hoće. Iza mene stoji 280.000 ako ne i 285.000 srpskih glasova. Tom izjavom on vrijeđa Srbe koji su za mene glasali. On broji krvna zrnca ljudima, građanima RS i dijeli ljude na one koji su prihvatljivi i one koji nisu. Ako tako misli, predlažem da stavi ljudima žute trake oko ruke da bi ih označio. Za mene su glasali građani RS, dominantno Srbi. Neću komentirati to što je Dodik tražio glasove Bošnjaka, da je Cvijanovićeva pobijedila u velikom broju mjesta gdje je Dodik imao dobre osobne veze sa lokalnim ljudima, izjavio je Ivanić.

Kao svoju prednost naveo je činjenicu da je dobio više glasova nego Dodik, a mišljenja je i kako je SNSD izgubio izbire.

Savez za promjene u Vijeće  ministara

-Sa 240.000 pali su na 200.000 građana koji su ih podržali. To je pad od 20 odsto. Nemaju više komotnu većinu i zato što će biti jako ucijenjeni od svojih koalicijskih partnera. Sigurno je da će (DNS i SP, op. ur.) tražiti više nego što su imali i siguran sam da će SNSD biti prisiljen dati im više nego što su imali. Hoće li to značiti da su spremni izaći iz većine, to ne znam. To ćemo vidjeti ovih dana, rekao je.

Veli i kako su male šanse da neka od stranaka koalicije Savez za promjene ”pretrči” većini koju pravi SNSD. Naglasio je i kako njegov PDP neće samostalno sudjelovati u vlasti koju formira SNSD.

-PDP neće biti onaj koji će mimo Saveza za promjene u cjelini praviti Vladu. Hoće li neka druga partija, to morate pitati lidere tih partija. Naša koncentracija u ovom trenutku je u formiranju Vijeća ministara i to je moja obaveza kao član Predsjedništva BiH. Sve ću uraditi da Savez za promjene bude u Vijeću ministara, a postoji mogućnost da i Savez za promjene plus jedna ili dvije partije formiraju vlasti i da vidim šta bi Dodik mogao uraditi ako dobije 45 potpisa, osim dati mandat toj strani, zaključio je Ivanić u intervjuu za Nezavisne novine.

Podsjećamo kako je dužnosnik SNSD-a Igor Radojičić izjavio kako HDZ BiH, SDA i SNSD imaju ”matematički kapacitet” formiranja Vijeća ministara.