Published On: Pet, srp 30th, 2021

SRPSKI INAT VODI U CIPRIZACIJU ZEMLJE: Odbačen u RS-u, Schmidt će biti prisiljen fokusirati se na FBIH i bošnjačkohrvatske odnose

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik, nije izabran legalno. Nećemo surađivati s njim, jasna je poruka i Dodika i Narodne skupštine republike Srpske na kojoj izgleda inzistiraju sve stranke u RS-u.

One potom dovode u pitanje i bonske ovlasti OHR-a za koje tvrde da ih nema u Daytonu. Doista nema ih u Daytonu, Dayton predviđa samo ulogu posrednika Visokom predstavniku, ne ulogu zakonodavca.

Srbi potom najavljuju dodatno napuštanje institucija i sve u svemu razvoj događaja u BIH liči na ciprizaciju zemlje.

Nekadašnji plan USA u Daytonu, kada su dovodili Dodika bio je od Srpske načiniti američku prozapadnu verziju srpske državice. Kao pandan proruskoj Srbiji, koja je trebala utjecati na Srbiju u prilike u njoj te ju uvući u EU i odvući od Rusije. No izgleda da je prevelika potpora Sarajevu i preočito gaženje Hrvata natjeralo Srbe Prečane da postanu jasno proruski orijentirani.U njima vide zaštitu svojih ustavnih prava. Srpska je danas jače proruski orijentirana nego sama Srbija, dok je gaženje Hrvata od strane Zapadnih sila, po prvi puta nakon dugo vremena kod samih Hrvata u BiH stvorilo izdanke proruske inteligencije.

Bošnjaci nominalno uporno ponavljaju kako su oni istinski američki partneri i plivaju na tom antiruskom strahu kod Amerikanaca, no praksa i podaci s terena čine ih “partnerima s figom u džepu”.

Bilo kako bilo inaćenje Srpske koje ovih dana prima i svoje ireverzibilne oblike, moglo bi potpuno odrediti ponašanje novog Visokog predstavnika i načiniti ga prvim Visokim predstavnikom za Federaciju BIH. Ako bude htio oslabiti Srpski inat morat će privoliti Hrvate u BIH da se odreknu suradnje s Dodikom i postanu njemački partneri u priči zvanoj FBIH i BIH. Konsolidirani odnosi u FBIH preduvjet su svih pokušaja urazumljivanja Srpske.

Teško da će na to Hrvati pristati bezuvjetno naravno, a teško da će Bošnjaci pristati na uvjete koje cijelo vrijeme odbijaju. Zovu se jednostavno poštivanje Daytona.

Novi visoki predstavnik, trčeći tako od nemila do nedraga, mogao bi biti prvi koji je po BIH načinio puni krug, i shvatio u kojem grmu zapravo leži problem.

I tko je taj koji cijelo vrijeme podapinje Daytonu. A patriotima se zovu.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x