Petak, 21 lipnja, 2024

CIA okrutno mučila zatvorenike, na listi ‘domaćina’ i Hrvatska?

Must Read

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahtjeva u američkom Kongresu objavljen je izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA. S druge strane, britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su u tome surađivale s CIA-om, a na njemu je i Hrvatska. Radi se o dugo iščekivanom izvješću o protuterorističkim mjerama koje je provodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Georga

Program pojačanog ispitivanja kojim se američka obavještajna služba CIA služila na osumnjičenima za terorizam nakon napada na Ameriku 2001. bio je mnogo okrutniji nego što je agencija govorila, a nije pomogao da se dođe do informacija kojima bi se ublažila ijedna prijetnja, kaže se u izvješću američkog senatskog obavještajnog odbora objavljenom u utorak. U tome izvješću stoji kako je CIA zavaravala javnost i vladu u svezi s djelotvornošću programa koji je provođen od 2002. do 2006. i po kojemu su ispitivani pripadnici al Kaide i drugi pritvorenici diljem svijeta.

Izvješće je senatski odbor pripremio na temelju petogodšinje istrage, a u njemu se kaže kako su upotrjebljene tehnike bile mnogo okrutnije nego što je CIA rekla.

‘Ovaj dokument bavi se CIA-inim postupcima prema najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima i upotrebom nasilnih tehnika ispitivanja koje su u nekim slučajevima ravne mučenju’, rekla je predsjednica toga senatskog odbora Dianne Feinstein.

Među primjerima okrutnosti CIA-inih ispitivača spominje se smrt od pothlađenosti jednoga zatvorenika kojega su držali polugologa i lancima vezanog za betonski pod tajnog CIA-ina zatvora u studenome 2002.

Neki zatvorenici nisu smjeli spavati i do 180 sati, katkad su im ruke bile lancima vezane nad glavom, a mučili su ih ‘rektalnim hranjenjem’ i ‘rektalnom hidratacijom’ bez ikakve dokumentirane medicinske potrebe.

Izvješće opisuje jedan tajni CIA-in zatvor, lokacija nije otkrivena, kao “tamnicu” u kojoj su zatvorenici u potpunome mraku, neprestano u samici u okovima, bombardiraju ih glasnim zvukovima ili glazbom, a nuždu obavljaju u kantu.

Jedan član al Kaide poznat kao Abu Zubaida mučen je 83 puta simulacijom davljenja koju CIA zove ‘waterboarding’. Na kraju je ‘više uopće nije reagirao’, a voda mu je kuljala na otvorena usta. Izvješće kaže da je taj zatvorenik kasnije reanimiran.
Foto: Davor Višnjić Pixsell
UOČI CIA-INOG IZVJEŠTAJA
Pojačano osiguranje u američkim ambasadama
Foto: Kacper Pempel/Files Reuters
ODŠTETE MUČENIMA
Europski presedan: Poljska nadrapala zbog CIA-e
Foto: REUTERS/Dado Ruvic Reuters
PROTIV TVRTKE CACI
Američki sud oživio tužbu za mučenja u Abu Ghraibu
Foto: Reuters Reuters
IKONA ZADRTIH AMERIKANACA
Sarah Palin: Mi krstimo teroriste mučenjem

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da se takve okrutne metode ispitivanja neće više događati dok je on na čelu države te da je to ponašanje naštetilo američkim interesima u inozemstvu, a nije pomoglo borbi protiv terorizma.

Ravnatelj CIA-e John Brennan priznao je da program zatvaranja i ispitivanja ‘ima mana i da je agencija griješila’, ali tvrdi da su izvučene informacije ‘unaprijedile strateško i taktičko poznavanje neprijatelja na načine koji i danas pridonose protuterorističkoj borbi’.

Još se ne zna hoće li izvješće voditi do zahtjeva da sudionici odgovaraju, ali za mnoge je opisane postupke nastupila zastara.

Ravnatelj američkog saveza za građanske slobode (ACLU) Anthony Romero napisao je u komentaru u New York Timesu da Obama mora proglasiti službeni oprost visokim dužnsonicima i ostalima, kako bi jasno pokazao da su ti postupci zločinački i kako bi na taj način pomogao ‘da američka vlada više nikoga ne muči’.

Dvojica republikanskih zastupnika izdala su priopćenje u kojemu objavljivanje senatskoga izvješća nazivaju ‘neopreznim i neodgovornim’. ‘Bojimo se da bi to objavljivanje moglo ugroziti živote Amerikanaca u inozemstvu, u opasnost dovesti američke odnose sa stranim partnerima, potaknuti nasilje, našim saveznicima stvoriti političke probleme, a našim neprijatlejima poslužiti kao sredstvo novačenja’, kaže se u priopćenju senatora Marca Rubia i Jima Rischa.

Neovisni senator Angus King rekao je za CNN da je objavljivanje senatskoga izvješća važno jer bi moglo pomoći da neki budući predsjednik ne posegne za tim tehnikama. ‘Činili smo stvari za kakve smo japanskim vojnicima nakon Drugoga svjetskog rata sudili za ratne zločine. To nije Amerika. Mi nismo takvi. To je naštetilo našem ugledu i potaknulo teroriste diljem svijeta’, rekao je. ‘Jesmo li mučili ljude? Jesmo. Je li to upalilo? Nije’, rekao je King.

Izvješće od više od petsto stranica tek je sažetak velikoga izvješća od šest tisuća stranica koji će ostati tajan. U objavljenome je sažetku i dvjestotinjak stranica povijesti programa ispitivanja i 20 opisa slučajeva ispitivanja točno određenih zatvorenika.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vatrogasci u Mostaru izvlačili ljude iz lifta

Nestanak struje u Bosni i Hercegovini prouzročio je velike probleme, a intervencije na otvaranju liftova imali su i vatrogasci. Mostarski...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -