Published On: Sri, lis 22nd, 2014

Institucije BiH zbog izgubljenih sudskih sporova platile odštetu skoro 15 milijuna KM

BiH i njene institucije platile su u proteklih šest godina 14,6 milijuna KM zbog izgubljenih sudskih sporova, a uprkos milijunskim odštetama nitko nije našao za shodno da sagleda uzroke i predloži mjere da bi bile spriječene moguće nove isplate po istom osnovu, pokazuju rezultati revizije.

Revizijom učinaka pod nazivom “Izdaci za sudske sporove”, kojom su obuhvaćeni sporovi od 2008. do 2013. godine, Ured za reviziju institucija BiH utvrdila je da pokrenuti sudski sporovi ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sistema izvršne vlasti, prenosi “Glas Srpske”.

Institucije BiH su od 2008. do 2013. godine kao tužena strana izgubile 313 parničnih predmeta, a ustaljena je i praksa kašnjenja u izvršavanju presuda, što uzrokuje dodatne troškove, navodi Srna.

Najveći broj izgubljenih parničnih predmeta u kojima su tužene institucije BiH – 219 pokretani su po osnovu radnog odnosa, dok je za naknadu štete pokrenuto 48, a za naplatu duga 35 parnica.

Najviše izgubljenih sudskih predmeta i najveće izdatke po tom osnovu zabilježili su Granična policija, Uprava za neizravno oporezivanje, te ministarstva obrane i vanjskih poslova.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare