Published On: Pon, ruj 29th, 2014

ISLAMISTI NA DVA KILOMETRA OD BAGDADA ‘Zračni udari ne čine ništa! Sad trebamo vaše molitve…’

ISLAMISTI NA DVA KILOMETRA OD BAGDADA 'Zračni udari ne čine ništa! Sad molite za nas...'

BAGDAD – Unatoč višednevnim zračnim napadima na položaje i snage Islamske države, borci ISIS-a došli su do predgrađa Bagdada i pokušavaju preuzeti glavni grad Iraka.

Borbe su se približile na manje od dva kilometra od grada, a iračke snage očajnički pokušavaju odbiti nalete islamskih militanata, koji su u jučerašnjim borbama navodno ubili 1.000 iračkih vojnika.

ISIS već od ranije drži veći broj gradova i sela nedaleko od glavnog grada Iraka, kada je kolaps u obrani iračke vojske omogućio islamistima pokretanje munjevite ofanzive na zapad te države.

Vijest da su militanti došli pred vrata Bagdada dolazi od Zaklade za pomoć i pomirbu na Bliskom istoku, organizacije koja podržava rad vikara Andrewa Whitea, vjerskog vođe jedine anglikanske crkve u tom gradu.

– Islamska država je sada na manje od dva kilometara daleko od ulaska u grad. Rekli su da se to nikad neće dogoditi, no sada samo što nije, stoji u Facebook priopćenju Zaklade.

– Obama je rekao da je podcijenio sposobnosti iračke vojske. Pa, ne morate dugo biti ovdje da bi saznali da su njihove sposobnosti vrlo vrlo male, dodaju.

I White je osobno potvrdio stanje u predgrađu Bagdada ranije tokom dana.

– Više od 1000 iračkih vojnika jučer je ubijeno, situacija je toliko loša. Kao što sam rekao, zračni udari ne čine ništa. Ako smo ikad trebali vaše molitve, to je sad, napisao je White.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama jučer je priznao da su američke obavještajne agencije podcijenile snagu Islamske države, koja je asimilirala ostatke vojske Saddama Husseina i tako dodatno dobila na vojnoj moći.

Zračni napadi u Siriji: Amerikanci uništili silose sa žitom, pobili civile

BEJRUT – U američkim zračnim udarima pogođeni su u noći na ponedjeljak silosi za žito i druge mete na teritoriju koji je pod kontrolom Islamske države u sjevernoj i istočnoj Siriji i pritom su poginuli civili, a ranjeni su militanti, izvijestio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Zrakoplovi su možda zamijenili mlinove i silose za skladištenje žitarica u sjevernom sirijskom gradu Manbiju za bazu Islamske države, navodi Opservatorij. Washington se zasad nije oglasio.

SAD od prošloga tjedna provodi zračne udare protiv militanata Islamske države i drugih islamističkih boraca u Siriji uz pomoć arapskih saveznika, te u Iraku od prošloga mjeseca. Cilj je oštetiti i uništiti baze, snage i linije opskrbe ogranka al Kaide koji je zauzeo velika područja obje zemlje.

Izgleda da su u udarima na Manbij ubijeni samo civili, a ne militanti, izjavio je Rami Abdulrahman, čelnik Opservatorija koji prikuplja podatke iz izvora u Siriji.

 

“To su bili radnici u silosu”, kazao je. On nije znao koliki je točno ljudi stradalo, a njegovo izvješće nije bilo moguće odmah provjeriti.

Manbij se nalazi između grada Alepa na zapadu i Kobanija na sjevernoj granici s Turskom.

(H)