Published On: Fri, Dec 13th, 2013

IDE REFERENDUM Španjolske vlasti: “Ne dolazi u obzir”, Katalonci: “Nemate dovoljno tenkova za ulaz u Barcelonu”

Španjolske vlasti poručile su kako će blokirati planove katalonskih partija da održe referendum o neovisnosti Katalonije 9. studenog 2014. godine. “Referenduma neće biti jer naš ustav ne dopušta nijednoj autonomnoj zajednici da propituje nacionalni suverenitet. Bilo kakva diskusija ili polemika na ovu temu ne dolaze u obzir”, izjavio je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon pred novinarima čim je katalonski regionalni predsjednik Artur Mas objavio plan za referendum.

Mas je objasnio kako je postignut dogovor o datumu održavanja referenduma te o pitanjima koja će biti postavljena. Prvo pitanje za birače biti će to da li žele da Katalonija postane država, a drugo pitanje odnosit će se na to žele li da ta država bude neovisna. Ukoliko većina birača zaokruži ‘da’, Katalonija će se odcijepiti od Španjolske. Potrebna je još samo formalna suglasnost katalonskih stranaka.

S druge strane, vladajuća Popularna stranka premijera Mariana Rajoya, te tzv. Socijalistička opozicija, jasno su dale do znanja kako se protive referendumu te kako će spriječiti takav razvoj situacije. Prema trenutnom španjolskom ustavu, referendume može raspisati samo nacionalna vlada u Madridu, a ne vlade španjolskih autonomnih pokrajina, objašnjava BBC-jev dopisnik Tom Burridge iz Madrida. Prema tome, rezultati referenduma bi predstavljali tek ispitivanje javnog mnijenja koje ne bi bilo pravno obvezujuće.

No, katalonske partije koje se zalažu za samostalnost Katalonije, a drže većinu mjesta u katalonskom parlamentu, odlučne su u provedbi referenduma kako god bilo. “Ima još vremena da se sve uskladi sa zakonima i demokratskim procesima”, poručio je katalonski predsjednik Mas koji vjeruje kako postoji način da se španjolske institucije dogovore s katalonskim vlastima i riješe problem u okviru zakona. Burridge naglašava kako bi u tom slučaju španjolske vlasti morale izglasati promjene u ustavu prije idućeg studenog, što se čini nemogućom misijom s obzirom na opoziciju u Madridu.

http://www.advance.hr